Nieuws

22.06.2017
De autovakantie komt er weer aan, dat betekent dat er, vooral in de maanden juli en augustus, duizenden vakantiegangers de weg opgaan naar populaire vakantiebestemmingen in Frankrijk, Italië en Spanje. De vakantie begint al onderweg. Af en toe stoppen, een binnendoor route nemen (omdat die zo mooi is) of ergens overnachten tijdens de heen- of terugreis.

De vakantie goed voorbereiden is belangrijk om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Hier hoort de auto natuurlijk ook bij, want de auto is het belangrijkste vervoermiddel tijdens de zomervakantie voor veel Nederlanders. Als je een lease auto hebt is het allemaal wat minder spannend. Een lease auto wordt structureel onderhouden en is jonger dan 5 jaar. Autorijders met een tweedehands auto daarentegen, doen er goed aan om op tijd de juiste voorbereidingen te treffen. Wees op tijd, want auto bedrijven zijn vaak vlak voor de start van de zomervakantie helemaal vol gepland.

Wat houdt het “voorbereiden” nu precies in?
Het is niet alleen verstandig je auto goed voor te bereiden, maar ook jezelf. Wat wij met dit laatste precies bedoelen, zullen we verder in dit artikel toelichten. Maar eerst je auto. Wat moet er, vooraf aan je vakantie, allemaal gecontroleerd worden?

De basics:
Een aantal zaken kunnen heel eenvoudig door iedereen worden gecontroleerd. Of je nu wel of niet technisch bent. Deze zaken zijn:
 1. Oliepeil: bij een te laag oliepeil wordt de motor te warm. Controleer in het instructieboekje welke olie er in gaat en vul olie bij.
 2. Bandenprofiel: minimaal 1.6 millimeter. Ook dit is eenvoudig te controleren, maar ook te voelen. Bijvoorbeeld: glijden de voorbanden bij nat weer weg als je de oprit afrijdt? Met je vingers kan je gemakkelijk voelen in hoeverre het bandenprofiel nog in orde is. Veelal staat dit ook in de laatste APK notities.
 3. Remmen: die moeten gewoon goed zijn. (en de handrem?)
 4. Verlichting: tijdig ontdekken voorkomt problemen op het gebied van veiligheid en voorkomt ook onnodig boetes. De verlichting is vaak simpel te verhelpen
 5. APK: verloopt deze bijna, dan snel de APK laten uitvoeren. Mochten er nog zaken uitkomen, dan heb je wellicht nog tijd die te laten herstellen.
 6. Sterretjes: een sterretje in de ruit? Laten verhelpen, voordat je weg gaat! Zeker voor als je naar warmere landen gaat. Een ruit met een scheurtje of sterretje is veel zwakker dan wanneer gerepareerd.
 7. Reserveband: hoe vaak kijk jij naar je reserveband? Precies. Het kan geen kwaad nog even te controleren of de band er nog zit en in welke staat de band verkeerd!
 8. Reservelampjes: ja precies, die!
 9. Bandenwissel set: aanwezig? Niet? Hoe wil je dan je band vervangen als het een keer nodig is?
 10. Gevaren driehoek en fluorescerend hesje: het lijkt wat overdreven, maar in sommige gevallen van pech cruciaal gebleken om veilig te blijven. Gewoon aanschaffen als je het niet hebt. Dit zijn de kosten niet!
Controleer jezelf !
Je zult niet de eerste zijn die gestrestst en oververmoeid een auto in stapt. We hoeven niet uit te leggen dat dit vaak niet alleen de eerst dag(en) van je vakantie verpest, maar ook nog eens risicovol is, zeker voor de wat langere reizen. Dus daarom wat praktische inkoppertjes die stiekem toch helpen optimaal je autovakantie te beginnen.

 
 • Controleer ruim op tijd of je passpoort en of ID’s nog geldig zijn!
 • Bestel op tijd blaastestjes, tol stickers etc.. nodig voor de landen waardoor je reist.
 • Neem op tijd vrij. Bijvoorbeeld neem de dag voordat de reis begint vrij van je werk. Dan kan je even tot adem komen. Lukt dit niet? Probeer dan in aanloop naar je vakantie, al het lopende werk af te bouwen en of tijdig over te dragen, zodat je niet gehaast of gestrest aan je vakantie begint.
 • Pak alles ruim op tijd van te voren in. Dit voorkomt een hoop “laatste minuut” stress.
 • Stop wat koelelementen in de vriezer. Je weet nooit waar het goed voor is.
 • Ga de dag voordat je op reis gaat op tijd naar bed.
Voor onderweg:
 • Neem voldoende water, zodat je altijd voldoende te drinken hebt.
 • Neem enkele dunne dekens mee in de auto.
 • Heb je jonge kinderen? Ons advies, gooi een paar van die TV-tjes op de achterbank om ze rustig te houden en van het gejengel af te zijn.
 • Snoep niet teveel in de auto, zeker kinderen niet. Die worden nagenoeg altijd misselijk… echt waar.
 • Neem wat eten mee dat licht verteerbaar is.
 • Gebruik een koelbox op eten vers en drinken koud te houden
 • Stop om de 2 – 3u, minimaal 15 minuten als je jonge kinderen hebt
 • Geniet van de omgeving tijdens je reis!
Fijne vakantie, dit kan niet meer mis gaan!
 
 
 
Geeft u hier uw constatering of probleem door.
Bericht *
Auto’s vergelijken
Niets te vergelijken
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Herinneren