Hoe bespaar je op je autoverzekering?

Hoe bespaar je op je autoverzekering?

Of je nu een nieuwe autoverzekering afsluit of op zoek bent naar manieren om op je huidige premie te besparen, er zijn verschillende strategieën die je kunt toepassen om de kosten te verlagen. Hier bespreken we enkele handige tips om meer uit je autoverzekering te halen zonder in te leveren op dekking en service.

Kies de juiste dekking voor jouw situatie

Het kiezen van de juiste dekking voor je autoverzekering is belangrijk om te voorkomen dat je teveel betaalt. Overweeg bijvoorbeeld of een WA-verzekering genoeg is of dat je beter af bent met een uitgebreidere dekking zoals WA + beperkt casco of WA + volledig casco. Door de dekking af te stemmen op jouw persoonlijke situatie, voorkom je dat je betaalt voor dingen die je niet nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een auto die ouder is dan tien jaar, dan heeft het meestal geen zin om bijvoorbeeld een WA + beperkt casco af te sluiten.

Vergelijk verschillende verzekeraars

Het kan vaak wat opleveren om verschillende verzekeraars te vergelijken voordat je een autoverzekering afsluit. Elke verzekeraar hanteert namelijk zijn eigen premieberekening en voorwaarden. Door te shoppen en offertes op te vragen bij meerdere verzekeraars, kun je mogelijk een aanzienlijk verschil in premie ontdekken voor dezelfde dekking. Vergeet hierbij niet om ook de voorwaarden goed door te nemen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij eventuele schade.

Profiteer van kortingen en acties

Het komt nog wel eens voor dat een verzekeraar een korting aanbiedt. In sommige gevallen gaat het dan om een tijdelijke actie, maar bij sommige verzekeraars is het ook mogelijk om altijd van kortingen te profiteren. Zo kun je bijvoorbeeld korting krijgen als je meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar afsluit, zoals een inboedelverzekering of een reisverzekering. Hoe meer verschillende soorten je onderbrengt bij dezelfde verzekeraar, hoe hoger je korting wordt. Op deze manier kan je totale korting oplopen tot meer dan 10%. Niet elke verzekeraar biedt zo’n “pakketkorting” aan, dus check dit voor je ergens een polis afsluit.

Overweeg het opzeggen van je autoverzekering

Soms kan je huidige autoverzekering opzeggen en overstappen naar een andere verzekeraar lonen. Vooral als je huidige premie relatief hoog is in vergelijking met de premies die andere verzekeraars bieden voor vergelijkbare dekking, kan dit de moeite waard zijn. Het opzeggen van je autoverzekering is relatief eenvoudig en kan online of per post worden geregeld. Zorg er wel voor dat je een nieuwe verzekering hebt afgesloten voordat je de oude opzegt, om onverzekerd rondrijden te voorkomen.

Bedenk ook dat je niet altijd je verzekering zomaar kan opzeggen, omdat je mogelijk nog een lopend contract hebt. Check dit dus ook van tevoren. Als je niet weet waar je dit kunt vinden, dan kun je vaak bellen naar de klantenservice van de verzekeraar. Zij kunnen vervolgens voor je checken per wanneer je je polis kunt opzeggen.