Nederlanders sluiten vaker lening af voor auto

Nederlanders sluiten vaker lening af voor auto

In 2023 kozen Nederlanders er vaker voor om geld te lenen voor de aanschaf van een auto. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In dat jaar was bijna 36 procent van de totale lening aanvragen voor de financiering van een auto, een stijging ten opzichte van de 28 procent in 2022. Hiermee was het financieren van een auto het populairste doel voor het afsluiten van een lening in 2023.

Deze toename in autoleningen wordt mede verklaard door hogere verkoopcijfers van nieuwe auto’s, wat blijkt uit de verkoopcijfers van Autoweek.nl. Doordat de vraag naar auto’s is gestegen, nam ook de vraag naar autoleningen toe.

Hoger bedrag lenen voor auto’s

De vergelijkingssite merkt op dat het gemiddelde geleende bedrag voor de aankoop van auto’s in 2023 met meer dan 300 euro is toegenomen, naar bijna 13.800 euro. De belangrijkste reden voor deze stijging is de inflatie, die heeft geleid tot hogere prijzen voor producten, waaronder auto’s. Dit maakt dat consumenten meer geld nodig hebben om een auto aan te schaffen.

Toename in leningen voor verbouwingen naast auto aankopen

Uit de gegevens blijkt ook dat Nederlanders niet alleen meer lenen voor auto’s, maar ook vaker voor het verbouwen en het duurzamer maken van hun huis. In 2023 was meer dan 17 procent van alle lening aanvragen bestemd voor verbouwingen. In 2022 was dit minder, toen leenden nog geen 15 procent van de kredietaanvragers voor een verbouwing. Oversluiten staat op de derde plaats als populairste doel voor het afsluiten van een lening.