Wat zijn de voor- en nadelen van private en financial lease? 

Wat zijn de voor- en nadelen van private en financial lease? 

Wil je een auto private leasen? Of twijfel je om voor een financial lease te gaan? Veel mensen vragen zichzelf af welke leasevorm het beste bij hun past. Niet gek, want beide vormen lijken erg veel op elkaar. Toch zit er een groot verschil tussen private lease en financial lease. Deze verschillen worden duidelijk zodra we kijken naar de voor- en nadelen van private lease en financial lease.

Wat is private lease? 

Private lease is de meest voorkomende en populairste vorm voor het leasen van een auto. Wanneer je besluit een auto te leasen, huur je deze in feite van de eigenaar. Bij een private lease gaat het om privé gebruik, en kun je de auto dus niet voor zakelijke activiteiten gebruiken.

Iedere maand betaal je aan de verhuurder een vast bedrag, waarvoor jij in de auto mag rijden. De verhuurder zorgt voor alle kosten. Denk aan de verzekering, het onderhoud, belastingen en overige kosten. Dit betekent dat je slechts het maandelijkse leasebedrag betaalt, en verder aan geen enkele kosten hoeft te denken (behalve benzinekosten, oplaadkosten en eventuele bekeuringen).

Steeds meer mensen kiezen voor het gebruik van een lease auto. Het brengt namelijk veel voordelen met zich mee. Toch is het belangrijk om de nadelen niet over het hoofd te zien.

Wat zijn de voor- en nadelen van private lease? 

Voordelen 

 • Je hoeft geen grote kosten te maken, wat bij de koop van een auto wel het geval is. Een auto leasen kan daarom financieel aantrekkelijker zijn dan het kopen van een auto.
 • Het is niet nodig om een verzekering af te sluiten of belastingen te betalen; de verhurende partij zorgt hiervoor.
 • Wanneer er iets kapot gaat, is de verhurende partij verantwoordelijk voor reparatie en het regelen van vervangend vervoer. Dit kan veel zorgen en kosten schelen.

Nadelen 

 • Je krijgt een BKR-registratie bij het afsluiten van een private leasecontract. Hierdoor zou je minder kunnen lenen wanneer je een hypotheek aanvraagt voor de koop van een woning.
 • De auto is niet van jou, en je zult de auto na verloop van tijd dus moeten inleveren bij de verhurende partij.
 • Wanneer je zelf verantwoordelijk bent voor het aanbrengen van schade, moet je zelf voor de reparatie kosten opdraaien. Hiertoe ben je verplicht, omdat dit staat opgenomen in het leasecontract.

Wat is financial lease? 

Private lease is niet de enige vorm die je kunt gebruiken voor het huren van een auto voor privédoeleinden. Het is namelijk ook mogelijk om een financial leasecontract af te sluiten. Een financial lease is op veel vlakken gelijk aan de private lease. Echter, het grote verschil is dat je bij een financial lease de auto aan het eind van het leasecontract mag houden.

Je zou een financial lease dus kunnen zien als een afbetalingsregeling voor het kopen van een auto. Iedere maand betaal je aan vast bedrag aan de verhurende/verkopende partij. Zodra alle bedragen zijn voldaan, ben je in bezit van de auto.

Vroeger werd de financial lease voornamelijk op zakelijk vlak gebruikt. De afgelopen jaren zien we dat deze leasevorm ook steeds vaker door particulieren wordt gebruikt.

Wat zijn de voor- en nadelen van financial lease?

Voordelen 

 • Nadat je alle bedragen hebt voldaan ben je eigenaar van de auto, en hoef je de auto dus niet in te leveren. Het is ook niet meer nodig om op zoek te gaan naar een nieuwe auto zodra het leasecontract is afgelopen.
 • Bij een financial lease ‘gooi’ je het geld niet weg, maar investeer je het in de auto. In die zin kun je een financial lease dus zien als het aangaan van een hypotheek voor de aankoop van een woning.
 • Een financial lease stelt je in staat op een auto te kopen zonder dat je direct een groot bedrag hoeft neer te leggen. Dit is handig voor mensen die niet veel te besteden hebben, of voor ondernemers die niet meteen een groot bedrag op tafel willen leggen.

Nadelen 

 • Het kan lang duren voordat het leasecontract afloopt. Wanneer de auto van jou is, zou deze al flink in waarde kunnen zijn gedaald. Tussentijds heb je vaak niet de mogelijkheid om het leasecontract op te zeggen. Je bent dus gebonden aan het contract.
 • Ook een financial lease wordt BKR-geregistreerd. Dit betekent dat je minder geld kunt lenen wanneer je een hypotheek aangaat.
 • Financial lease is duurder dan een private lease, en is daarom niet voor iedereen geschikt. Weeg beide leasevormen financieel gezien tegen elkaar af voordat je een keuze maakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *