Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische auto? 

Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische auto? 

Het rijden van een elektrische auto is natuurlijk beter voor het milieu dan het rijden in een auto die aangedreven wordt door benzine of diesel. Maar, zoals je waarschijnlijk ook wel weet, een elektrische auto kan minder grote afstanden afleggen zonder opgeladen te worden. Dit zijn slechts een aantal van de belangrijkste voor- en nadelen van elektrische auto’s. We leggen je graag uit wat alle voor- en nadelen van elektrische auto’s zijn.

Wat is het voordeel van elektrisch rijden? 

Milieuvriendelijker

Het is geen geheim dat elektrische auto’s beter voor het milieu zijn dan auto’s die een benzine- of dieselmotor gebruiken. Bij laatstgenoemde komen voor schadelijke stoffen vrij, zoals Co2. Dit zijn broeikasgassen die bijdragen aan de opwarming van de aarde. Wanneer je een elektrische auto rijdt, draag je dus bij aan een beter milieu en klimaat.

Geruisloos 

Een elektrische auto rijdt geruisloos. Dat is niet alleen fijn voor je eigen oren, maar ook voor de buurt waar je rijdt. Veel mensen hebben last van het geluid van auto’s en motoren. Het is beter voor zowel dier als mens om elektrisch te rijden. Daarnaast is een elektrische auto ook sneller in het accelereren dan een auto met verbrandingsmotor. Je zult dus ook merken dat een elektrische auto sneller hoge snelheden kan bereiken.

Kost minder geld

In 2022 werd Nederland opgeschrikt door hoge benzineprijzen. De kans is groot dat de benzine- en dieselprijs de komende jaren hoog blijft. Zowel benzine als diesel is slecht voor het milieu, waardoor de overheid mensen wil aansporen minder tot geen gebruik te maken van deze producten. Dat kunnen ze doen door de accijnzen te verhogen. Wanneer je een elektrische auto rijdt, betaal je voor de elektriciteit. De prijs ligt een stuk lager dan de prijs van benzine of diesel. Vooral in de komende jaren zou tanken nog duurder kunnen worden, nu steeds meer overheden blijven aansturen op het gebruik van milieuvriendelijke keuzes. 

Lagere bijtellingen

De overheid wil het gebruik van elektrische auto’s graag stimuleren. Besluit je een elektrische auto zakelijk te leasen, betaal je een lagere bijtelling. In 2022 bedraagt de bijtelling 16%, terwijl deze voor normale auto’s op 22% staat. Dit blijft overigens niet voor altijd zo, want vanaf 2026 betaal je voor het zakelijk leasen van elektrische auto’s het standaardtarief (16%). Het kan daarom voordelig zijn om vandaag nog voor een elektrische auto te kiezen.

Wat is het nadeel van elektrisch rijden?

Kan minder lange afstanden afleggen

De techniek van de elektrische auto is, vergeleken met die van een verbrandingsmotor, nog erg nieuw. Op dit moment kun je daarom minder lange afstanden afleggen met een elektrische auto. Je zult merken dat je de auto eerder moet opladen. Dat kan in sommige gevallen vervelend zijn, wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat en lange afstanden moet afleggen. In dat geval moet je rekening houden met het boeken van een extra hotel op de tussenweg.

Duurder om te leasen of kopen 

Er komt meer techniek kijken bij de elektrische auto. Ook is de techniek nog vrij nieuw, en zijn er relatief gezien minder producenten van elektrische auto’s. Het is daarom duurder om een elektrische auto te kopen of leasen. Veel mensen kiezen om deze reden voor een auto met verbrandingsmotor.

Op de lange termijn zou het rijden van een elektrische auto echter wel kunnen lonen. Het opladen van een elektrische auto kost namelijk minder geld dan het voltanken van een auto die op benzine of diesel rijdt. De extra kosten die je betaalt bij de aanschaf van een elektrische auto zou je dus binnen enkele jaren kunnen terugverdienen.

Twijfel je om een elektrische auto te kopen of leasen? Bereken dan altijd de gemiddelde kosten die je kwijt gaat zijn voor het opladen en voor het tanken. Zo kom je achter de voordeligste keuze.

Opladen kan lang duren

In sommige gevallen kan het tot 8 uur duren voordat de auto volledig is opgeladen. Dat hoeft natuurlijk niet altijd een probleem te zijn, al kan het in sommige situaties vervelend uitpakken. Daarom zul je altijd rekening moeten houden met het opladen van een elektrische auto, terwijl je een auto met verbrandingsmotor slechts enkele minuten hoeft te tanken.

In Nederland zien we steeds vaker oplaadpunten voor elektrische auto’s. Dit maakt het in sommige gevallen mogelijk om voor je auto voor de deur op te laden. Door de auto in de nacht aan de laadpaal te verbinden, kun je jouw auto iedere ochtend zonder problemen opnieuw gebruiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *