Tweedehands auto kopen? Lees dan eerst deze 6 tips! 

Tweedehands auto kopen? Lees dan eerst deze 6 tips! 

Zodra je een tweedehands auto wilt kopen, zul je op een aantal zaken moeten letten. Er komt namelijk heel wat kijken bij de aanschaf van een occasion, al verwachten veel mensen dat het hetzelfde als de aanschaf van een nieuwe auto is. Je vindt hieronder de 6 beste en belangrijkste tips voor de aanschaf van een gebruikte auto.

1. Maak altijd een proefrit 

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het is echt belangrijk om altijd een proefrit te maken. Zo weet je zeker of de auto ook daadwerkelijk goed rijdt, en niet alleen een lust voor het oog is. Tijdens een proefrit kun je testen of alles goed werkt, zoals het gaspedaal, de rem, de koppeling en richtingaanwijzers.

Schenk extra aandacht aan het volgende:

Tijdens de proefrit kun je het best over een aantal verschillende soorten wegen rijden. Misschien kom je op een minder vlak wegdek achter een aantal gebreken, die je niet op asfalt had opgemerkt.

Sommige auto’s starten niet goed wanneer de motor koud is. Heeft de eigenaar de motor al warm gedraaid voordat je aankomt? Dat zou verdacht kunnen zijn. Let hier op en vraag er naar, wat ons naar de volgende tip brengt.

2. Vraag de verkoper of de auto wat mankeert 

Vraag de verkoper altijd of de auto mankementen of gebreken heeft. Natuurlijk, een verkoper kan altijd liegen. Toch is deze wettelijk verplicht om alle gebreken en mankementen te melden. Door hiernaar te vragen, voldoe jij aan de onderzoeksplicht. Mocht achteraf blijken dat de eigenaar van de auto heeft gelogen en er iets kapot is, kun je in ieder geval verhaal halen en mogelijk het geschil oplossen.

3. Vraag de onderhoudshistorie op en controleer de kilometerstand 

Het onderhoudsboekje zegt alles over hoe de auto is onderhouden. Vraag daarom altijd naar het onderhoudsboekje, en kijk vervolgens of alles lijkt te koppen. Het is mogelijk om de kilometerstand bij het RDW op te vragen. Controleer of deze klopt met de kilometerstand in de auto. Er zijn veel gevallen bekend van mensen die de kilometerstand (illegaal) veranderen, zodat de auto makkelijker verkocht kan worden. Als jou dit overkomt is dat vervelend, maar het kan ook voor juridische problemen zorgen.

4. Is de tweedehands auto waardevast? 

Koop je een nieuwe auto? Dan daalt deze vrijwel direct in waarde, nadat de auto op jouw naam wordt overgeschreven. Meer dan genoeg reden om voor een tweedehands auto te kiezen. Sommige tweedehands auto’s zijn waardevast, of kunnen zelfs in waarde stijgen nadat je deze hebt gekocht. Het ene merk of ene model is gewilder dan de ander.

We zien dat zwarte en kleine auto’s waardevaster zijn dan felgekleurde of grote auto’s. Daar kun je dus rekening mee houden bij de aanschaf van een occasion wagen. 

Ook kan de periode waarin je de auto koopt een rol spelen in de prijs. Een cabrio is in de lente en zomer een stuk duurder dan in de winter. Denk dus goed na over hoe waardevast de auto is die je wilt kopen. Het is beter om een auto te kopen die niet direct in waarde daalt nadat je deze hebt gekocht.

5. Kijk naar de huidige eigenaar van de auto

Ziet de auto er op het eerste gezicht goed uit? Heeft deze geen gebreken? En klopt de kilometerstand? Je zou zeggen dat je de aankoop dan kunt afronden. Maar wij raden je aan om toch nog even te wachten.

Kijk goed naar hoe de huidige eigenaar de auto heeft gebruikt. Wanneer de auto is gebruikt voor het rijden van lange afstanden, kan dat ervoor zorgen dat de auto snel onderhoud nodig heeft. De kwaliteit van een auto die vaak buiten staat is over het algemeen slechter dan een auto die altijd binnen staat.

Vraag altijd aan de eigenaar van de auto hoe hij of zij met de auto is omgegaan. Zo kun je een inschatting maken over de kwaliteit van de auto.

6. Koop een occasion alleen bij een betrouwbare partij 

De laatste tip is misschien wel de meest belangrijke tip. Wanneer je een tweedehands auto koopt, doe je dat het beste bij een betrouwbare partij. Tweedehandsauto.nl is zo’n partij waar je zonder zorgen een tweedehands auto kunt kopen. Op ons platform vind je een groot aanbod tweedehands auto’s, welke we voor plaatsing altijd controleren. Je hoeft jezelf daarom geen zorgen te maken over de staat, werking of veiligheid van de auto’s die je op onze website tegenkomt. Een tweedehands auto kopen? Natuurlijk bij Tweedehandsauto.nl!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *