Occasion leasen – Waar moet je op letten?

Occasion leasen – Waar moet je op letten?

Ben je op zoek naar een nieuwe auto? Deze hoeft natuurlijk niet daadwerkelijk nieuw te zijn. Je hebt namelijk ook de mogelijkheid om een tweedehands auto, ofwel een occasion, te leasen. Wanneer je een occasion gaat leasen, huur je de auto van een leasemaatschappij. Dat kan veel voordelen hebben, en daarom is het leasen van een tweedehandsauto voor veel mensen erg aantrekkelijk. Maar voordat je een auto gaat leasen, is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Laten we eens gaan kijken naar waar je op moet letten wanneer je een occasion wilt leasen.

Waarom zou je een occasion leasen? 

Bij het leasen van een occasion leen je de auto van een leasemaatschappij. Er zijn genoeg redenen om een auto te leasen in plaats van een auto te kopen. De belangrijkste reden om een occasion te leasen is dat het minder geld kost. Wanneer je een auto koop, moet je in één keer veel geld betalen. Een auto kan al snel vijf- tot tienduizend euro kosten. Veel geld, toch?

Wanneer je een auto gaat leasen, betaal je slechts een maandelijks bedrag. Dit bedrag ligt, afhankelijk van de auto, vaak tussen de honderd en tweehonderd euro. Je hoeft verder geen wegenbelasting, verzekeringspremies, onderhoudskosten of pechhulp te betalen. De leasemaatschappij zorgt hier namelijk al voor. Bereken alle kosten eens uit, en je komt er al snel achter dat het leasen van een auto erg voordelig is.

Nieuwe auto of occasion leasen? 

Je hebt besloten dat je een auto wilt leasen, en geen auto wilt kopen. Kun je dan beter een nieuwe auto of occasion leasen? Het leasen van een nieuwe auto kost meer geld dan het leasen van een tweedehands auto. Financieel gezien kan het leasen van een occasion dus aantrekkelijker zijn.

Echter moet je er rekening mee houden dat een tweedehands auto minder goed kan werken dan een nieuwe auto. Veelal zijn tweedehands auto’s minder duurzaam dan een nieuwe auto. Bij het leasen van een auto moet je nog steeds zelf de brandstofkosten betalen. Ga je de auto veel gebruiken en leg je grote afstanden af? Dan kan het voordeliger zijn om een nieuwe auto te leasen, ondanks dat je een hogere leaseprijs betaalt. Voor een nieuwe auto ben je misschien minder benzinekosten kwijt.

De voordelen van een occasion leasen 

Dit zijn de belangrijkste voordelen van het leasen van een occasion:

 • Goedkoper – Het leasen van een occasion is vele malen goedkoper dan het leasen van een nieuwe auto, of sterker nog, het kopen van een nieuwe of tweedehands auto. Wanneer je een beperkt budget hebt, is leasing een uitkomst.
 • Korte looptijd – In veel gevallen kun je een occasion leasen met een korte looptijd, vaak al vanaf 12 maanden. Bij het leasen van een nieuwe auto loopt de looptijd langer door, waardoor je meer kosten betaalt.
 • Lagere bijtelling – Wil je een occasion zakelijk leasen? Dan ligt de bijtelling voor privégebruik van de occasion lager dan bij een nieuwe auto. Dit betekent dat je niet alleen zakelijk, maar ook privé veel geld bespaart.
 • Meer keuze – Autobedrijven en leasemaatschappijen hebben veelal een grote voorraad occasions. Wanneer je een occasion wilt leasen, kun je dus veel sneller van de auto gebruik maken. Ook heb je hierdoor meer keuze uit het automerk en type auto dat je wilt leasen.
 • Meer mogelijkheden – Je betaalt lagere kosten bij het leasen van een occasion en er is een grotere voorraad. Daarom kun je vaak gunstige afspraken met het leasebedrijf maken.
 • Optie tot kopen – Leasebedrijven geven je vaak de mogelijkheid om de auto aan het einde van het leasecontract over te kopen. Wanneer je geluk hebt, kan dat voor een ontzettend voordelige prijs.

Waar moet je op letten bij een occasion leasen? 

Als je een occasion gaat leasen is het belangrijk om naar een aantal kenmerken van de auto te kijken. Het belangrijkste is het verbruik. Controleer van te voren hoeveel brandstof de auto verbruikt: hoeveel liter heeft de auto nodig om 100 kilometer te rijden? Ook kun je kijken naar de uitstoot (CO2-emissie) van de auto. Wanneer je minder wilt uitstoten, kun je beter voor een auto met lage CO2-emissie kiezen.

Lees ook altijd goed de voorwaarden van de leasemaatschappij door. Ga je een private lease of financial lease aan? Bij een private lease betaal je lagere kosten, maar moet je de auto na afloop van contract weer teruggeven aan de leasemaatschappij. Bij een financial lease liggen de maandelijkse leasekosten hoger, maar ben je aan het einde van het leasecontract wel eigenaar van de auto. Bij een financial lease leent de leasemaatschappij dus in feite geld aan jou, waardoor jij de auto kunt rijden zonder deze vooruit te betalen.

Let op bij een financial lease: je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten. Bij een financial lease ben je al tijdens het leasecontract financieel en juridisch eigenaar van de auto. Dit betekent dat je ook zelf de wegenbelasting en verzekering premie moet betalen. En gaat er iets kapot? Dan draai je zelf voor de reparatiekosten op.

Al met al een hoop om rekening mee te houden. Toch kan het leasen van occasion erg voordelig uitpakken, en is het in sommige gevallen slimmer om een auto te leasen dan om een auto te kopen. Kijk goed naar je eigen situatie, ga vervolgens op zoek naar een auto die je wilt leasen en lees hierna de leasevoorwaarden goed door, zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Welke occasion kan ik het beste leasen? 

Je kunt vrijwel ieder automerk en model leasen. Maar veelal zien we dat mensen voor hetzelfde type auto’s kiezen. Een aantal auto’s zijn namelijk erg populair en aantrekkelijk om te leasen. Wanneer jij nog twijfelt over welke auto je moet kiezen wanneer je een occasion wilt leasen, zou je eens naar de volgende auto’s kunnen kijken:

 • Volkswagen Golf occasion;
 • Volkswagen Transporter occasion;
 • Volkswagen Caddy occasion;
 • Opel Vivaro occasion;
 • Ford Transit Custom occasion;
 • Mercedes Sprinter occasion;
 • Mercedes Vito occasion;
 • Volkswagen Polo occasion;
 • Audi A3 occasion;
 • Ford Transit Connect occasion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *