Dit zijn alle autoverzekeringen

Dit zijn alle autoverzekeringen

Om potentiële slachtoffers te beschermen werd in 1963 de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) ingevoerd. Sindsdien is het afsluiten van een WA-autoverzekering verplicht in Nederland. Er zijn echter aanvullende autoverzekeringen die je kunt afsluiten bij allianzdirect.nl. Er zijn drie hoofdtypen autoverzekeringen die je in Nederland kunt afsluiten.

Allrisk / Volledig casco

Als je een nieuwe auto hebt wordt over het algemeen geadviseerd om een allriskverzekering, ook wel volledig casco genoemd, af te sluiten. Dit is de meest uitgebreide autoverzekering die je kunt afsluiten. Naast de verplichte WA-dekking vergoedt dit type verzekering ook de schade aan je eigen auto, inclusief schade die je zelf hebt veroorzaakt. Kijk ook eens naar schade auto door iemand anders. Je wilt hier natuurlijk goed voor verzekerd zijn.

WA+ / Beperkt Casco

De WA+ verzekering, ook wel Beperkt Casco genoemd, biedt meer dan alleen een WA-verzekering. Dit type verzekering dekt ook bepaalde schade aan je eigen auto, waaronder ruitschade, diefstal/inbraakschade en schade door storm of brand.

WA-verzekering

Iedere autobezitter in Nederland moet ten minste een WA-verzekering hebben. Met een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade aan derden. Dit type autoverzekering is het minst uitgebreid, wat betekent dat het ook de goedkoopste autoverzekering is die je kunt afsluiten.

Inzittendenverzekering

Deze verzekering biedt dekking als jij of een andere passagier van je auto gewond raakt of overlijdt als gevolg van een ongeval. De verzekering dekt ook schade aan persoonlijke bezittingen. Houd er rekening mee dat inzittenden worden gedekt door de verplichte WA-verzekering van de bestuurder of die van de partij die de schade heeft veroorzaakt en dat medische kosten meestal worden gedekt door de ziektekostenverzekering. Het voordeel van dit type verzekering is echter een snellere schade afhandeling en uitbetaling. Als jij de veroorzaker bent van het ongeluk of als niemand iets te verwijten valt, keert de WA-verzekeraar niets uit, maar bij een inzittendenverzekering kijkt de verzekeraar niet naar wie er schuld heeft aan de schade.

Rechtsbijstandverzekering

Als je een ongeluk krijgt, kun je juridische hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld als er onenigheid is over wie het ongeluk heeft veroorzaakt. Houd er rekening mee dat je rechtsbijstand ook als aparte verzekering kunt afsluiten, dus zorg ervoor dat je niet dubbel verzekerd bent. Maar als je de rechtsbijstanddekking via je autoverzekeraar afsluit, is deze meestal goedkoper. De dekking is meestal gekoppeld aan het verzekerde voertuig, wat betekent dat het niet uitmaakt wie de bestuurder is.

Pechhulp

Niemand wil in niemandsland stranden met een lekke band dus het is een goed idee om ervoor te zorgen dat je verzekerd bent voor pechhulp. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen: je kunt het regelen via je autodealer, als aanvullende dekking bij je auto- of reisverzekering, of als aparte service. Welke verzekering past bij jou?