De beste tweedehands autoverzekering

De beste tweedehands autoverzekering

Je bent wettelijk verplicht een autoverzekering af te sluiten met ten minste een WA-dekking, ook als je een tweedehands voertuig koopt. Welke overwegingen moet je maken bij het afsluiten van een tweedehands autoverzekering? En welke tweedehands autoverzekering is de beste? Een aantal vragen die waarschijnlijk al snel bij je opkomen wanneer je denkt aan het kopen van een occasion.

Wat voor soort autoverzekering moet ik afsluiten voor een tweedehands auto? 

Tweedehands autoverzekeringen omvatten WA, WA-Plus, en all-risk dekking, net als nieuwe autoverzekeringen. Alleen schade die je toebrengt aan andere bestuurders wordt gedekt door de WA-verzekering; je eigen schade niet. Wanneer je dus een eenzijdig incident veroorzaakt, wordt de schade niet door de verzekering gedekt. Dit is dus iets om goed over na te denken, mocht je twijfelen een WA-verzekering te nemen.

Een WA-Extra of WA-plus autoverzekering biedt ook dekking voor schade veroorzaakt door aanrijdingen met dieren, brand, diefstal en natuurrampen. Dat kan dus extra handig zijn, wanneer je verwacht dat dit zou kunnen gebeuren. Veel mensen kiezen daarom voor een WA-Extra of WA-Plus verzekering.

Als iemand anders de veroorzaker van de schade is, betaalt jouw verzekeraar de schade aan jou, en verhaalt deze vervolgens op hem of haar als je een allrisk autoverzekering hebt. Tenzij je dronken was of onder invloed van drugs, zal ook de schade die jij hebt veroorzaakt worden gedekt door een all risk verzekering.

Welke schade dekt een autoverzekering voor tweedehands auto’s? 

Welke schade een autoverzekering dekt, ligt aan de verzekering die je hebt afgesloten. Iedere soort verzekering dekt verschillende schade. Lees daarom altijd goed de polisvoorwaarden alvorens je een verzekering afsluit. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan wanneer je eenmaal schade hebt opgelopen.

Veel mensen sluiten een autoverzekering af zonder goed naar de polisvoorwaarden te kijken. Wanneer ze schade oplopen, nemen ze contact op met de verzekeraar om vervolgens te horen dat de schade niet wordt gedekt. Dit kan natuurlijk een groot probleem opleveren, omdat je in sommige gevallen niet het geld hebt om de schade zelf te betalen. Het afsluiten van een verkeerde autoverzekering kan dus grote problemen opleveren. 

Is het slim om een all-risk verzekering voor mijn tweedehands auto af te sluiten? 

Je vraagt jezelf misschien af of het zin heeft om een all-risk verzekering af te sluiten voor een tweedehands auto. Als algemene regel geldt dat een all-risk verzekering niet nodig is voor voertuigen die vier of vijf jaar oud of ouder zijn. De waarde van deze voertuigen is erg laag, waardoor het het niet waard is om een dure all-risk verzekering af te sluiten. Het zou daarentegen beter zijn om voor een andere verzekering te kiezen, die minder kosten met zich meebrengt.

Maar, je kunt natuurlijk altijd kijken naar het verschil in kosten tussen een normale WA-verzekering en een all-risk verzekering. Mocht blijken dat het verschil niet groot is, zou je natuurlijk altijd kunnen overwegen om een all-risk verzekering af te sluiten. Dit soort verzekeringen dekken namelijk alle schade. Ook wanneer je zelf schade veroorzaakt aan je auto wordt deze gedekt.

Blijkt het verschil in kosten tussen de WA-verzekering en de all-risk verzekering niet groot te zijn? Dan zou het zomaar kunnen lonen om toch voor de all-risk verzekering te gaan. Doe natuurlijk wel onderzoek bij verschillende verzekeraars, zodat je zeker weet dat je de juiste verzekering kiest.

Moet ik een WA-verzekering voor mijn tweedehands auto afsluiten? 

In Nederland is iedere autobezitter verplicht minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt namelijk schade die je aan anderen aanbrengt. Wanneer je een ongeluk veroorzaakt en iemand overlijdt, in het ziekenhuis belandt of invalide raakt, moet de schade gedekt worden. Zo’n schadepost zou uit miljoenen euro’s kunnen bestaan. Natuurlijk hebben de meeste mensen niet genoeg geld om deze schade zelf te dekken. Daarom heeft de Nederlandse overheid iedere autobezitter verplicht minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Zo kan schade die je aan anderen toebrengt altijd gedekt worden door de verzekeraar, en ontstaan er geen problemen voor zowel de veroorzaker van de schade en degene die schade heeft opgelopen.

Overigens geldt dit niet alleen voor een autoverzekering. Want ook wanneer je in bezit bent van een scooter of motor, zul je minimaal een WA-verzekering moeten afsluiten. Natuurlijk geldt dat dus ook voor tweedehands auto’s. Wanneer je een occasion koopt, moet je dus minimaal een WA-verzekering afsluiten.

Welke verzekering moet ik nemen als ik niet veel rij? 

Verwacht je jaarlijks slechts enkele kilometers te rijden? Wanneer je denkt dat je niet veel gaat rijden met je auto, zou je eens naar de kilometerverzekering van OHRA kunnen kijken. Bij deze verzekering koop je een pakket dat je voor duizend kilometer dekt. Je hebt de keuze uit een WA-verzekering, een WA-excedentverzekering en een all-risk autoverzekering, net als bij elke andere autoverzekering.

Het zou zonde zijn een dure verzekering af te sluiten wanneer je niet veel gaat rijden. Het kan daarom zonder twijfel lonen om voor een speciale kilometerverzekering te kiezen. Dit zou je maandelijks veel geld kunnen schelen.

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een verzekering voor mijn tweedehands auto?

Wanneer je een verzekering voor een nieuwe tweedehands auto gaat afsluiten, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Natuurlijk zul je, zoals we eerder al zeiden, goed de polisvoorwaarden moeten doorlezen. Kijk goed naar wat de verzekeraar dekt wanneer jij schade maakt aan je eigen auto, wanneer je schade maakt aan anderen, maar ook wanneer schade wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld natuurrampen. Zo weet je zeker dat je altijd goed gedekt bent, en niet zelf hoeft op te draaien voor de schade.

Niet onbelangrijk is de prijs van de verzekering. Er zijn veel vergelijkingswebsites waar je de kosten van de verschillende verzekeringen kunt vergelijken. Je zorgt ervoor dat je nooit teveel betaalt voor een verzekering wanneer je de prijzen van te voren vergelijkt.

autoverzekering-pakketten

Hoe zit het met de nieuwwaarderegeling voor nieuwe tweedehands auto’s? 

Overweeg de nieuwwaarderegeling van de verzekeraar als je een verzekering voor een nieuw tweedehands voertuig wilt afsluiten. Deze regeling zorgt ervoor dat de verzekeraar de nieuwwaarde van de auto dekt, mocht deze total loss verklaard worden. Normaal gesproken dekt de verzekeraar dan alleen de dagwaarde van de auto, die natuurlijk fors lager is dan de aankoopprijs. Sterker nog: wanneer je de showroom uitrijdt, daalt de waarde van de auto direct. Een nieuwwaarderegeling zorgt ervoor dat je altijd het aankoopbedrag terugkrijgt, zodat je dezelfde auto nogmaals kunt aanschaffen zonder extra kosten te hoeven maken. 

In sommige gevallen komt een gebruikte auto die twee, of misschien drie jaar oud is, nog in aanmerking voor de nieuwwaarderegeling. Het kan natuurlijk voorkomen dat niet iedere verzekeraar deze nieuwwaarderegeling voor jouw nieuwe occasion aanbiedt.

Sommige verzekeraars laten alleen gebruikte auto’s tot een jaar oud toe onder hun nieuwwaarderegeling. Andere verzekeraars laten je alleen gebruik maken van deze regeling wanneer jij de eerste bezitter van de auto bent. Het maakt dan niet uit hoe oud de tweedehandsauto is.

Hoe zit het met de aanschafwaarderegeling voor tweedehands auto’s? 

De zogenaamde aanschafwaarderegeling is een andere methode voor de berekening van de hoogte van de schade voor tweedehands auto’s. Bij een total loss vergoedt een tweedehands autoverzekering met een aanschafwaarderegeling het bedrag dat u voor het voertuig heeft betaald. Dit moet worden aangetoond, hetzij via de factuur, hetzij via de koopovereenkomst. Bovendien verschilt de geldigheidsduur van deze aanschafwaarderegeling sterk per verzekeraar. Een maximale aankoopwaarde voor een gebruikte auto die zij zouden vergoeden is een andere praktijk aangenomen door bepaalde verzekeraars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *