Als ZZP’er een auto leasen: dit moet je weten! 

Als ZZP’er een auto leasen: dit moet je weten! 

Ben jij een ZZP’er of freelancer en wil je een auto leasen? Dan gelden er andere regels dan wanneer je een auto voor privégebruik least. Zo heb je te maken met fiscale voordelen, maar ook met bijtelling wanneer je de auto privé gebruikt. Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent van de regels en voorwaarden voordat je als ZZP’er een nieuwe auto of tweedehands auto least. Laten we daar eens naar gaan kijken.

Private lease of financial lease als ZZP’er? 

Als ZZP’er, eigenaar van een eenmanszaak of freelancer kun je een auto private leasen of zakelijk leasen. Gaat het om een private lease, dan betaal je maandelijks een bedrag aan de leasemaatschappij om in een auto te mogen rijden. De leasemaatschappij zorgt voor de verzekering, het onderhoud, keuringen en het betalen van wegenbelasting. Jij betaalt alleen de brandstof en levert de auto aan het einde van het leasecontract weer in.

Bij een financial lease wordt de auto eigendom van de ZZP’er. De leasemaatschappij schiet de financiering voor, en aan het einde van het leasecontract is de ZZP’er eigenaar van de auto. Dit betekent ook dat de ZZP’er tijdens de lease zelf de wegenbelasting, verzekering, pechhulp, onderhoud, keuringen en brandstof moet betalen.

ZZP’ers betalen voor een financial lease meer dan voor een private lease. Ze kopen in feite hun schuld af bij de leasemaatschappij. Dat kost meer geld dan het private leasen van een bedrijfswagen.

Wat zijn de voordelen als ZZP’er een auto leasen?

Het leasen van een auto kan veel voordelen voor ZZP’ers hebben. Daarom kan het leasen van een bedrijfswagen aantrekkelijker zijn dan het kopen van een auto als ZZP’er. Denk daarom goed over de voor- en nadelen van het leasen na voordat je als startende ondernemer een keuze maakt.

 • Het is niet nodig om een grote investering te doen, maar betaalt een maandelijks (kleiner) bedrag, waardoor je als ZZP’er meer geld overhoudt;
 • Het is mogelijk om de BTW terug te vorderen tijdens het doen van omzetbelasting;
 • Je kunt zelf bepalen voor hoelang je jouw ‘lening’ wilt afbetalen bij de leasemaatschappij, mocht je voor een financial lease gaan;
 • Er geldt geen beperking op het aantal kilometers;
 • ZZP’ers profiteren van veel fiscale voordelen, waaronder investeringsaftrek en renteaftrek.

Auto als ZZP’er leasen: de nadelen 

Er gelden daarnaast nog een aantal nadelen aan het zakelijk leasen van een auto:

 • Je moet bijtelling betalen wanneer je de auto ook voor privégebruik rijdt;
 • Kies je voor een financial lease, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, de verzekering, wegenbelasting en reparatiekosten.

Fiscale voordelen van auto leasen als ZZP’er 

We hadden het net al kort over de fiscale voordelen. Daar gaan we graag wat dieper op in, omdat je als ZZP’er zo vaak mogelijk gebruik moet maken van dit soort belastingvoordelen. Lease jij als ZZP’er een auto, dan kun je rekening houden met het volgende:

 • De BTW kun je terug vragen bij de omzetbelasting;
 • De auto mag je over meerdere jaren afschrijven en de kosten trek je af van de winst;
 • De rente die je betaalt trek je af van de winst;
 • Kosten als wegenbelasting, brandstof, onderhoud en verzekering, mag je aftrekken.

Het kan zelfs nog voordeliger zijn om een elektrische auto te leasen. Je kunt dan gebruik maken van de milieuinvesteringsaftrek (MIA), waardoor je uiteindelijk nog minder belasting betaalt. Of wil je als ZZP’er een bestelwagen leasen? Dan kun je de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) gebruiken om nog meer voordeel uit jouw lease te halen.

Kan ik als ZZP’er beter een nieuwe auto of occasion leasen? 

Belastingtechnisch gezien maakt het niet veel uit of je als ondernemer een nieuwe of tweedehands auto least. In beide gevallen kun je van bovenstaande fiscale voordelen gebruik maken. Wel zou je deze keuze op een aantal andere punten kunnen baseren.

Zo betaal je voor het leasen of financial leasen van een tweedehands auto minder kosten. Het leasen van een nieuwe bedrijfswagen kost nu eenmaal meer geld dan het leasen van een zakelijk occasion. Het kan daarom aantrekkelijker zijn om een tweedehands auto te leasen. Je houdt dan meer geld over, dat je vervolgens in andere zaken kunt investeren. Dat zou je als ondernemer natuurlijk goed kunnen gebruiken.

Wanneer je een tweedehands auto graag zakelijk financial wilt leasen, is het belangrijk om te letten op de auto die je neemt. Sommige merken en modellen nemen zo snel in waarde af dat het onaantrekkelijk is om hier een financial lease voor af te sluiten. Doe hier dus altijd onderzoek naar wanneer je als ZZP’er gaat leasen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *