Zonder zorgen een gebruikte auto kopen? Hier moet je op letten

Zonder zorgen een gebruikte auto kopen? Hier moet je op letten

Als je op zoek bent naar een gebruikte auto dan kun je op verschillende plaatsen terecht. Je kunt natuurlijk naar een dealer gaan om te zien of er een geschikte occasion staat tegen een aantrekkelijke prijs. Je kunt ook op verkoop platforms kijken waar particulieren hun auto te koop aanbieden. Dit heeft wel een nadeel: je hebt geen garantie. Als na een week blijkt dat er iets aan de auto mankeert dan draai je zelf op voor de kosten om dat te laten herstellen. Als je bij een erkende handelaar koopt dan krijg je onder bepaalde voorwaarden garantie, ook als het om een gebruikte auto gaat.

Bijzondere gebruikte auto’s

Als je op zoek bent naar iets bijzonders dan kom je doorgaans terecht bij een gespecialiseerde handelaar. Een Aston Martin of een Porsche vind je niet snel bij de gemiddelde garage. Bij een  Land Rover specialist slaag je naar alle waarschijnlijkheid sneller als je een stoere Land Rover zoekt van enkele jaren oud. Natuurlijk hangt daar een flink prijskaartje aan, maar nieuw behoren deze wagens ook tot het hogere segment. En het voordeel van kopen bij een erkende verkoper is dat je kunt rekenen op prima service. Er zijn nu eenmaal mensen die willen rijden in een bijzondere wagen omdat de rest van de wereld kiest voor kleine zuinige auto’s of voor een gezinswagen met voldoende ruimte voor de kinderen en de labrador des huizes.

Maak altijd een proefrit

Ook als je zaken doet met een betrouwbare handelaar in gebruikte auto’s, is het raadzaam om een proefrit te maken. Je wilt voelen hoe de auto rijdt en of je er de komende jaren in wilt rijden. En misschien komt er toch nog een mankement aan het licht waar de handelaar nog even naar moet kijken voordat je de koop definitief maakt. Soms kun je onderhandelen over de prijs, net zoals dat bij een nieuwe auto gebruikelijk is. Bedenk echter wel dat de opgegeven prijs het uitgangspunt is en dat daar waarschijnlijk geen fors bedrag op afgedongen kan worden. Je kunt natuurlijk wel vergelijken met andere aanbieders om te onderzoeken of de prijs die wordt gevraagd redelijk is of niet.

Waarom kiest een handelaar voor slechts enkele merken?

Er zijn handelaren in gebruikte auto’s die ‘alles’ kunnen leveren. Of ze hebben het staan of ze gaan voor je op zoek. Kom je uit bij een bedrijf als Klaas & Terlouw dan zal je merken dat het aantal merken beperkt is. Dat is niet zonder reden. Door te kiezen voor een relatief klein assortiment automerken is er wel uitgebreide kennis aanwezig van deze merken. Als een klant een vraag heeft dan kan die vrijwel altijd worden beantwoord zonder de handleiding bij de auto te moeten raadplegen of contact op te nemen met de officiële dealer. Daar komt bij dat de handelaar ook kan instaan voor de kwaliteit van de auto’s die worden aangeboden. Er wordt meestal gekozen voor vooraanstaande merken die hun klasse in de afgelopen jaren meer dan eens hebben bewezen.