Welke factoren hebben invloed op de premie van je autoverzekering?

Welke factoren hebben invloed op de premie van je autoverzekering?

Wanneer je een auto aanschaft, moet je deze natuurlijk verzekeren. Nu kunnen de premies van een autoverzekering enorm uit elkaar lopen. Dit komt doordat de hoogte van de premie van allerlei factoren afhangt. Wanneer je dus een goedkope autoverzekering wilt, is het verstandig om eerst naar deze factoren te kijken en daarna een verzekering af te sluiten die past bij jouw wensen en budget. In dit artikel leggen we je uit welke factoren een rol spelen.

Welke soort verzekering kies je?

Welke autoverzekering je afsluit, heeft al een groot effect op de hoogte van je premie. Bij een autoverzekering afsluiten kun je namelijk kiezen voor verschillende soorten dekkingen, waaronder de WA, beperkt casco en allrisk. De WA-verzekering is de goedkoopste optie en dekt alleen schade die jij met je voertuig aan derden aanricht. Beperkt casco dekt ook schade die wordt veroorzaakt door inbraak, natuurrampen en diefstal. Allrisk is de meest uitgebreide dekking (en dus ook de duurste) die je kunt kiezen en dekt ook schade aan je eigen auto, ongeacht wie er schuldig is aan het ongeluk. 

Deze persoonlijke factoren beïnvloeden de premie

De hoogte van de premie wordt niet alleen bepaald door het soort autoverzekering dat je kiest, maar ook door persoonlijke gegevens. De twee belangrijkste factoren hierin zijn je leeftijd en je rijervaring. Jonge bestuurders hebben natuurlijk minder rijervaring, waardoor zij veel hogere premies moeten betalen. Statistisch gezien lopen jonge bestuurders namelijk meer risico op het veroorzaken van een auto-ongeluk. Daarnaast speelt ook je woonplaats een rol: in drukbevolkte gebieden is de kans op een ongeluk of diefstal hoger dan op het platteland en dus zal de premie ook hoger liggen. Als laatste wordt je verleden met schadeclaims ook meegenomen: iemand met veel schadeclaims kan een hogere premie verwachten in vergelijking met iemand die weinig tot geen schadeclaims heeft ingediend. Dit heeft dus te maken met je schadevrije jaren. 

Deze auto-gerelateerde factoren beïnvloeden de premie

De premie wordt niet alleen beïnvloed door jij als persoon, maar ook door het soort auto dat je wilt verzekeren. Een auto met veel vermogen zal automatisch een hogere premie hebben, omdat de kosten voor reparatie duurder zal zijn, maar ook omdat het een hoger risico op een ongeluk met zich meebrengt. Daarbij zijn auto’s met een hoger risico voor diefstal duurder om te verzekeren. Wanneer je veel kilometers per jaar rijdt, zul je tevens ook een hogere premie kunnen verwachten. Als laatste wordt er soms ook rekening gehouden met veiligheidssystemen in auto’s. Rijhulpsystemen en andere veiligheidsfeatures zorgen ervoor dat je verzekering wat goedkoper wordt.