Wat is een goede kilometerstand voor een tweedehands auto?

Wat is een goede kilometerstand voor een tweedehands auto?

Als je een tweedehands auto gaat kopen, dan is de kilometerstand een belangrijke factor om rekening mee te houden. De kilometerstand geeft namelijk een indicatie van hoeveel de auto heeft gereden en hoeveel slijtage er al op de auto zit. Maar wat is nu eigenlijk een goede kilometerstand voor een tweedehands auto? Dat is de vraag die we in dit artikel gaan beantwoorden.

Waarom is de kilometerstand belangrijk?

Voordat we kijken naar wat een goede kilometerstand is voor een tweedehands auto, is het belangrijk om te begrijpen waarom de kilometerstand zo’n belangrijke factor is bij de aankoop van een auto. Dit heeft te maken met het feit dat een auto na verloop van tijd slijt en dat er bij bepaalde kilometerstanden onderhoud nodig is. Als een auto veel kilometers heeft gereden, dan is de kans groot dat er al het nodige onderhoud is gepleegd. Een hoge kilometerstand hoeft dus niet per se slecht te zijn, maar het is wel belangrijk om te weten wat de staat van de auto is op basis van de kilometerstand.

Wat is een goede kilometerstand voor een tweedehands auto?

Nu komen we bij de vraag waar het allemaal om draait: wat is een goede kilometerstand voor een tweedehands auto? Het antwoord hierop is niet zo eenvoudig, want het hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen wordt een kilometerstand van maximaal 180.000 kilometer als redelijk beschouwd voor een tweedehands auto. Dit geldt vooral voor auto’s die niet ouder zijn dan 10 jaar. Voor oudere auto’s kan de kilometerstand wat hoger liggen.

Factoren die van invloed zijn op de kilometerstand

Zoals gezegd hangt de ideale kilometerstand af van verschillende factoren. Hieronder hebben we een aantal van deze factoren voor je op een rijtje gezet:

Het bouwjaar van de auto: oudere auto’s hebben over het algemeen een hogere kilometerstand.

Het merk en model van de auto: sommige merken en modellen staan bekend om hun duurzaamheid en kunnen meer kilometers aan dan andere merken en modellen.

Het soort gebruik: een auto die voornamelijk snelwegkilometers heeft gemaakt, heeft minder slijtage dan een auto die voornamelijk in de stad heeft gereden.

Het onderhoud: een auto die goed is onderhouden kan meer kilometers aan dan een auto die slecht is onderhouden.

Hoe bepaal je de kilometerstand van een tweedehands auto?

Als je een tweedehands auto gaat bekijken, is het belangrijk om de kilometerstand te controleren. Dit kun je doen door te kijken naar het tellerrapport, dat de kilometerstand en de historie van de auto weergeeft. Lees in dit artikel 5 tips om de historie te checken.  Het tellerrapport kun je opvragen bij de RDW of bij een erkend bedrijf dat kilometerstanden registreert. Het is ook belangrijk om de staat van de auto te controleren aan de hand van de kilometerstand. Als een auto bijvoorbeeld 150.000 kilometer heeft gereden, maar er slecht uitziet en niet goed onderhouden is, dan kun je beter verder zoeken naar een auto met een lagere kilometerstand die beter onderhouden is.

Wat te doen bij een hoge kilometerstand?

Als je een tweedehands auto op het oog hebt met een hoge kilometerstand, dan is het belangrijk om te weten wat je kunt verwachten en waar je op moet letten. Lees in dit artikel daar meer over.  Bij een hoge kilometerstand is het bijvoorbeeld belangrijk om te controleren of er al het nodige onderhoud is gepleegd. Vraag naar het onderhoudsboekje en kijk of er regelmatig onderhoud is gepleegd. Als er grote reparaties zijn uitgevoerd, vraag dan naar de facturen en controleer of deze zijn uitgevoerd door een erkende garage.

Een hoge kilometerstand hoeft niet per se een reden te zijn om de auto af te wijzen. Als de auto goed is onderhouden en er geen grote reparaties nodig zijn, dan kan de auto nog prima een aantal jaar mee. Het is echter wel belangrijk om een goede inschatting te maken van de staat van de auto en wat je kunt verwachten qua onderhoudskosten in de toekomst.

Veelgestelde vragen over de kilometerstand van tweedehands auto’s

Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen over de kilometerstand van tweedehands auto’s voor je op een rijtje gezet:

  • Is een hoge kilometerstand slecht?

Een hoge kilometerstand hoeft niet per se slecht te zijn, maar het is wel belangrijk om te controleren of de auto goed onderhouden is en in goede staat verkeert.

  • Is een lage kilometerstand altijd goed?

Een lage kilometerstand is niet per se altijd goed. Als een auto lange tijd heeft stilgestaan kan dit juist nadelig zijn voor de auto.

  • Wat is de gemiddelde levensduur van een auto?

De gemiddelde levensduur van een auto ligt tussen de 15 en 20 jaar. Dit hangt echter wel af van het merk, model en type auto.

  • Moet ik altijd de kilometerstand controleren als ik een tweedehands auto koop?

Ja, het is altijd belangrijk om de kilometerstand te controleren als je een tweedehands auto koopt. Zo weet je wat de staat van de auto is en kun je een weloverwogen beslissing maken.

Conclusie

De ideale kilometerstand voor een tweedehands auto hangt af van verschillende factoren, zoals het bouwjaar, merk en model van de auto, het soort gebruik en het onderhoud. Over het algemeen wordt een kilometerstand van maximaal 180.000 kilometer als redelijk beschouwd voor een tweedehands auto. Het is echter altijd belangrijk om de staat van de auto te controleren aan de hand van de kilometerstand en het tellerrapport. Door hier rekening mee te houden kun je een weloverwogen beslissing maken bij het kopen van een tweedehands auto.