Verschil WA en WA+ – Uitleg verschil WA en beperkt casco

Verschil WA en WA+ – Uitleg verschil WA en beperkt casco

Verschil tussen een WA en WA+ autoverzekering

Als je een auto bezit in Nederland, is het verplicht om minimaal een WA-verzekering te hebben. Dit is een basisverzekering die schade dekt die jij aan anderen toebrengt. Er is echter ook een WA+ (beperkt casco) verzekering beschikbaar. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee?

WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering)

Laten we beginnen met de basis, de WA-verzekering. “WA-verzekering” staat voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is verplicht voor alle auto-eigenaren in Nederland. Het doel van een WA-verzekering is om de schade te dekken die jij aan anderen toebrengt in het geval van een ongeluk waarbij jij schuldig bent.

Een WA-verzekering dekt de volgende situaties:

  • Schade aan anderen: Dit omvat de kosten voor reparaties aan de auto van iemand waaraan je schade hebt aangebracht en eventuele medische kosten van de andere partij als ze gewond raken bij het ongeval.
  • Schade aan eigendommen van anderen: Als je bijvoorbeeld een ander voertuig beschadigt tijdens het parkeren of een tuinhek raakt, dekt de WA-verzekering deze schade.

Het belangrijkste kenmerk van een WA-verzekering is dat die alleen schade aan anderen dekt en niet jouw eigen schade. Dus als je betrokken raakt bij een ongeval en jouw auto beschadigd raakt, moet je de kosten voor de reparaties zelf betalen als je alleen een WA-verzekering hebt.

 WA+ verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid Plus) 

Laten we eens kijken naar de WA+ verzekering, ook bekend als de WA+ beperkt cascoverzekering. Deze verzekering biedt meer dekking dan de standaard WA-verzekering. Naast de dekking voor schade aan anderen, dekt de WA+ verzekering ook bepaalde schades aan jouw eigen voertuig.

Hier zijn enkele situaties waarin een WA+ verzekering dekking biedt:

  • Diefstal en inbraak: Als jouw auto wordt gestolen of beschadigd raakt als gevolg van een inbraak, zal de WA+ verzekering de kosten van de schade vergoeden.
  • Natuurrampen: Schade veroorzaakt door natuurrampen zoals stormen, hagel, overstromingen, en zelfs aanrijdingen met dieren, zoals wilde zwijnen, wordt gedekt door de WA+ verzekering.
  • Ruitschade: Als jouw autoruiten barsten of beschadigd raken, zal de WA+ verzekering de kosten van reparatie of vervanging dekken.

Het belangrijkste verschil tussen een WA- en een WA+ verzekering is dus dat de WA+ verzekering ook enkele schades aan jouw eigen auto dekt, terwijl de WA-verzekering dit niet doet. Dit kan vooral handig zijn als jouw auto nieuw of waardevol is, of als je in een gebied woont waar veel diefstal of schade door natuurrampen voorkomt.

Let op! Een WA+ beperkt casco verzekering dekt geen schades aan je auto door je eigen schuld. Bijvoorbeeld als je zelf tegen een paaltje rijdt. Dit soort schades worden alleen vergoed door de all risk verzekering. Dit is de uitgebreidste dekking die je kan kiezen voor je autoverzekering.

Keuze WA of WA+ verschilt per situatie

Het kiezen tussen een WA- en WA+ verzekering hangt af van jouw persoonlijke situatie, de waarde van jouw auto en jouw budget. Het is belangrijk om goed te overwegen welke verzekering het beste bij jou past, zodat je met een gerust hart de weg op kunt gaan. Vergeet niet om de voorwaarden en dekking van verschillende verzekeringsmaatschappijen te vergelijken op de financiële vergelijkingssite Geld.nl om de beste deal te vinden. De premieverschillen tussen de verzekeraars zijn groot. Door je autoverzekering te vergelijken en de goedkoopste autoverzekering voor je situatie te kiezen, bespaar je al snel honderden euro’s per jaar.