Tweedehands auto verzekeren? Zo kies je de beste manier

Tweedehands auto verzekeren? Zo kies je de beste manier

In Nederland is 84% van alle verkochte auto’s een tweedehands auto. We zijn daarmee koploper in de Europese markt voor tweedehands auto’s. Bij een autoverzekering zal het dan ook vaak gaan om de verzekering van een tweedehands auto en het is dan ook belangrijk dat dit goed geregeld is. In dit artikel leggen we uit welke verzekering voor tweedehands auto’s het beste is en wanneer je jouw occasion moet verzekeren.

Een tweedehands auto verzekeren kan op 3 manieren

Er zijn drie manieren om een tweedehands auto te verzekeren. Een verplichte verzekering is de basis. Daarnaast zijn er nog twee extra verzekeringen mogelijk. Wij zetten de drie manieren op een rij en leggen deze kort uit. De drie manieren voor verzekering van tweedehands auto’s zijn:

  1. WA-verzekering
  2. WA-verzekering + beperkt casco (WA+)
  3. WA-verzekering + volledig casco (all risk autoverzekering)

Uiteraard leggen we deze vormen van verzekering uit.

De WA-verzekering voor tweedehands auto’s

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor iedere auto die de weg op gaat en dus ook voor een tweedehands auto. Deze verzekering dekt de schade die je met een auto aan anderen veroorzaakt bij een ongeval. Hierbij is zowel schade aan goederen als schade aan passagiers of andere weggebruikers verzekerd.

Overigens zal de verzekeraar de schade op jou verhalen als je met drank of drugs op achter het stuur zit of als je zonder (geldig) rijbewijs rijdt. Als je een tweedehands auto van 10 jaar of ouder rijdt is deze verzekering meestal voldoende.

Tweedehands auto WA beperkt casco verzekeren

Als de tweedehands auto tussen 6 en 10 jaar oud is kun je deze beter WA+ of WA beperkt casco verzekeren. Deze verzekering dekt naast de schade aan derden conform de WA-verzekering ook bepaalde vormen van schade aan jouw eigen auto. De dekking verschilt per verzekeraar, maar in het algemeen zijn de volgende vormen van schade aan jouw tweedehands auto verzekerd:

  • diefstal en inbraak;
  • ruitschade;
  • brandschade;
  • natuurschade (9zoals storm, onweer, hagel, wateroverlast en aardbeving, natuurbrand of lawine).

Let op! In deze gevallen vergoedt de verzekeraar vaak de dagwaarde. Dit is het bedrag van de schade onder aftrek van kosten door veroudering en slijtage. Die aftrek wordt groter naar mate jouw tweedehands auto ouder is en dus steeds lager in vergelijking met de winkelprijs (nieuwwaarde).

Daarom adviseert men voor hele jonge occasions de WA volledig casco of All-risks verzekering.

Jouw tweedehands auto all risk verzekeren?

De all risk verzekering is de meest uitgebreide autoverzekering. Naast alle vormen van schade die ook onder de WA-beperkt casco verzekering gedekt zijn dekt deze schade ook schade door eigen toedoen (dus bijvoorbeeld schade aan jouw auto bij een aanrijding die jouw schuld is en schade door eenzijdig botsen, slippen of van de weg raken). Daarnaast is ook schade aan jouw tweedehands auto door vandalisme verzekerd onder de WA+ verzekering.

Verder wordt bij een all-risk verzekering vaak een bepaalde periode (1 tot 3 jaar) de nieuwwaarde in plaats van de dagwaarde vergoed bij schade.

Let op! De term ‘all risk verzekering’ kan wat misleidend zijn, want ook een all risk verzekering kent uitsluitingen. Naast logische uitsluitingen (zoals rijden onder invloed en/of zonder rijbewijs, opzet en roekeloosheid) zijn ook schades door roest, slijtage en zakelijk gebruik (zoals verhuur, wedstrijdrijden of zakelijk personenvervoer zoals taxi rijden) uitgesloten.

Wat is de beste verzekering voor jouw occasion?

Hierboven gaven we al een indicatie die veel experts ook gebruiken. Een andere veel gebruikte verdeling is een WA volledig casco verzekering voor auto’s van 0 tot 3 jaar, een WA+ verzekering voor auto’s tussen 3 en 5 jaar en een WA-verzekering voor oudere auto’s. De beste verzekering van jouw occasion is natuurlijk een persoonlijke keuze waarover je het best kan overleggen met jouw tussenpersoon.

Wanneer moet je jouw tweedehands auto verzekeren?

Zodra het kenteken van de auto op jouw naam staat ben je verplicht om een geldige autoverzekering te hebben afgesloten. Als je een tweedehands auto bij de dealer koopt kun je dit dus regelen voor het afgesproken moment van ophalen. In ander geval moet je de verzekering direct bij aankoop regelen. Dit kan vaak makkelijk per mobiele telefoon.