Hoe de juiste prijs voor een tweedehandsauto bepalen

Hoe de juiste prijs voor een tweedehandsauto bepalen

Het bepalen van de juiste prijs voor een tweedehandsauto kan soms lastig zijn, maar met de juiste kennis en strategie kun je een eerlijke prijs vaststellen en een goede deal sluiten. In dit artikel lees je hoe je de juiste prijs voor een tweedehandsauto kunt bepalen. We bespreken onder andere de factoren die de prijs beïnvloeden en geven tips om te onderhandelen. Lees ook ons artikel over het keuren van een tweedehandsauto op tweedehandsauto.nl.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de prijs van een tweedehandsauto beïnvloeden. Enkele belangrijke factoren zijn:

 1. Merk en model: Populaire merken en modellen behouden over het algemeen hun waarde beter dan minder populaire auto’s. Dit betekent dat je voor een populair merk of model vaak meer betaalt dan voor een vergelijkbare auto van een minder populair merk.
 2. Leeftijd en kilometerstand: Hoe ouder de auto en hoe hoger de kilometerstand, hoe lager de prijs. Een auto met een lage kilometerstand en een recent bouwjaar zal over het algemeen meer kosten dan een auto met een hoge kilometerstand en een ouder bouwjaar.
 3. Staat van onderhoud: Een auto die goed onderhouden is, heeft vaak een hogere waarde dan een auto die verwaarloosd is. Zorg ervoor dat je de onderhoudshistorie controleert en let op eventuele gebreken of schade aan de auto.
 4. Extra opties en accessoires: Auto’s met extra opties en accessoires, zoals een navigatiesysteem, lederen bekleding of een trekhaak, kunnen meer waard zijn dan auto’s zonder deze extra’s.
 5. De invloed van seizoenen op de prijs: Het is belangrijk om rekening te houden met de invloed van seizoenen op de prijs van tweedehandsauto’s. Zo kan de vraag naar cabriolets en sportwagens in de zomer hoger zijn, terwijl de vraag naar SUV’s en 4×4’s in de winter kan toenemen. Dit kan invloed hebben op de prijzen van deze voertuigen. Probeer, indien mogelijk, een auto te kopen tijdens een periode waarin de vraag lager is om een betere deal te krijgen.
 6. Onderzoek de betrouwbaarheid van het merk en model: Voordat je een tweedehandsauto koopt, is het verstandig om de betrouwbaarheid van het merk en model te onderzoeken. Betrouwbare auto’s hebben doorgaans lagere onderhoudskosten en zijn op de lange termijn een betere investering. Lees betrouwbaarheidsonderzoeken en beoordelingen van experts om een goed beeld te krijgen van de betrouwbaarheid van de auto die je overweegt te kopen.
 7. Controleer de restwaarde van de auto: Bij het bepalen van de prijs van een tweedehandsauto is het belangrijk om rekening te houden met de restwaarde van de auto, oftewel de waarde van de auto na een bepaalde periode. Een auto met een goede restwaarde zal over het algemeen minder afschrijven en meer waar voor je geld bieden. Je kunt online tools gebruiken om de restwaarde van de auto te berekenen.
 8. Overweeg het kopen van een auto bij een professionele dealer: Hoewel het kopen van een auto bij een particuliere verkoper vaak goedkoper kan zijn, bieden professionele dealers doorgaans extra voordelen zoals garantie, service en ondersteuning. Bovendien kunnen zij je helpen bij het bepalen van de juiste prijs voor de auto en je ondersteunen bij eventuele problemen na de aankoop.

Tips om de juiste prijs te bepalen

 1. Vergelijk prijzen: Vergelijk de prijzen van vergelijkbare auto’s op verschillende verkoopplatforms om een idee te krijgen van de marktwaarde. Houd rekening met factoren zoals merk, model, leeftijd, kilometerstand en staat van onderhoud.
 2. Controleer de onderhoudshistorie: Vraag naar de onderhoudshistorie van de auto en controleer of alle noodzakelijke onderhoudsbeurten zijn uitgevoerd. Dit kan invloed hebben op de waarde van de auto.
 3. Laat de auto keuren: Zoals we in ons artikel over het keuren van een tweedehandsauto hebben besproken, is het belangrijk om de auto te laten keuren voordat je tot aankoop overgaat. Een onafhankelijke keuring kan eventuele verborgen gebreken aan het licht brengen en je helpen om een eerlijke prijs te bepalen.
 4. Onderhandel: Weesniet bang om te onderhandelen over de prijs. Gebruik de informatie die je hebt verzameld over vergelijkbare auto’s, de onderhoudshistorie en de keuring om een eerlijk tegenbod te doen. Wees bereid om weg te lopen als de verkoper niet bereid is om te onderhandelen.

Houd rekening met extra kosten: Vergeet niet dat er naast de aankoopprijs ook extra kosten kunnen zijn, zoals de kosten voor het overschrijven van het kenteken, verzekering, wegenbelasting en eventuele reparaties of onderhoud. Houd hier rekening mee bij het bepalen van de totale kosten van de auto.

Nuttige video’s op YouTube

Om je verder te helpen bij het bepalen van de juiste prijs voor een tweedehandsauto, zijn hier enkele nuttige video’s op YouTube die je kunt bekijken

 1. Waarop moet je letten bij het kopen van een tweedehandsauto?: In deze video geeft de nu.nl praktische tips voor het kopen van een tweedehandsauto, waaronder het bepalen van de juiste prijs en het onderhandelen met de verkoper.
 2. Waarop moet je letten bij het kopen van een tweedehandsauto Anwb experts: Deze video van de ANWB legt uit waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehandsauto, zoals het controleren van de onderhoudshistorie en het uitvoeren van een proefrit.
 3. Tweedehandsauto kopen |Tips : In deze video deelt de consumentenbond hun ervaringen en tips voor het kopen van een tweedehandsauto, waaronder het bepalen van de juiste prijs en het onderhandelen met de verkoper.

Door rekening te houden met de factoren die de prijs beïnvloeden en de tips in dit artikel toe te passen, kun je een eerlijke prijs voor een tweedehandsauto bepalen en met vertrouwen een goede deal sluiten. Vergeet niet om ook ons artikel over het keuren van een tweedehandsauto te lezen op tweedehandsauto.nl.

Bron foto: BBNVARA