Een tweedehands auto kopen: dit moet je weten

Een tweedehands auto kopen: dit moet je weten

Een occasion (tweedehands auto) is goedkoper. Dat is de grootste reden dat veel mensen tweedehands auto kopen. Maar ook omdat hij minder waarde verliest. De keuze in occasions is ontzettend groot. Binnenkort een occasion kopen? Met deze tips voorkom je een miskoop.

Samen zie je meer dan alleen

Ga nooit alleen naar een garage, autohandelaar of een particulier die een tweedehands auto aanbiedt. Neem iemand mee die ervaring met het kopen van een auto heeft, maar ook wat technische kennis met zich meebrengt. Bovendien is het beter om met z’n tweeën een proefrit te maken: de ander hoort en ziet dingen die jou, door je enthousiasme, niet opvallen.

Vergelijk de vraagprijs met andere auto’s

Misschien lijkt de occasion een koopje. Toch is het goed om de vraagprijs met auto’s van hetzelfde merk en model te vergelijken. Let hierbij vooral op bouwjaar, het aantal gereden kilometers en eventueel nieuwe onderdelen.

Ligt de prijs een stuk lager? Grote kans dat er iets aan de auto schort. Of dat deze flink wat op de kilometerteller heeft staan. Een te hoge prijs is net zo verdacht. Misschien hoopt de aanbieder een slaatje uit jouw onwetendheid te slaan.

Een controle van de buitenkant én binnenkant

Bij een occasion kopen is het belangrijk dat je eerst om de auto loopt. Kijk of de banden voldoende profiel hebben, of je roestplekken ontdekt en of er geen lekkage in de kofferbak is. Bij scheve naden van de deuren, motorkap of achterklep heeft de auto in het verleden waarschijnlijk schade gehad. Dit hoeft niet direct een probleem te zijn.

Bij dit gedeelte is het prettig dat je over autotechnische kennis beschikt, of iemand meeneemt die dit heeft. Je controleert lekkages rondom het motorblok en het koelsysteem.

Een proefrit maken

Het is belangrijk dat je de motor koud kunt starten. Heeft de verkoper de motor warm laten lopen, dan duidt dit misschien op startproblemen. De motor mag geen tikkend geluid maken wanneer hij stationair draait.

Tijdens de proefrit luister je goed naar de geluiden die de auto maakt. Brommen, zoemen, tikken of sissen op plekken waar dit niet hoort, wordt mogelijk door een onderliggend probleem veroorzaakt. Kijk ook naar het dashboard: werken alle knoppen, de verlichting en waarschuwingslampjes? Speel ook met de airco en de radio: je wil alle luxe waar je voor betaalt.

Er is geen standaard tijdsduur voor een proefrit met een auto. De een heeft het binnen een paar minuten gezien, de ander heeft drie kwartier nodig. Bespreek vooraf met de verkoper hoe lang je mag rijden.

Check de officiële gegevens

Vraag op de website van de RDW de gegevens van de auto op. Dit doe je door het kenteken in te voeren. Je ziet het aantal eigenaren, de datum van de laatste tenaamstelling en de vervaldatum van de apk-keuring.

Koop je een occasion via een garage of autohandelaar, dan zit het vaak wel goed. Maar bij particuliere koop controleer je of het chassis- of framenummer mag op het kentekenbewijs staat, en of de verkoper zich kan identificeren.

Denk er rustig over na

Twijfel je of je deze occasion moet kopen? Laat je niet door een agressieve verkoper overhalen. “Er komt straks nog iemand kijken” is geen reden om direct tot koop over te gaan. Er staan meer dan genoeg occasions te koop, waar jouw droomauto tussen staat. Kijk ook eens bij andere merken en modellen, soms zijn die leuker of beter dan wat je eerst op het oog had.

Besluit je de tweedehands auto te kopen, dan is het belangrijk dat je direct een verzekering afsluit. Laat de autoverzekering ingaan op de dag dat je het voertuig ophaalt. Zo weet je zeker dat je verzekerd de weg op gaat.