Dit is wat je moet weten als ondernemer voor je auto!

Dit is wat je moet weten als ondernemer voor je auto!

Als ondernemer is het hebben van een auto vaak onmisbaar. Of je nu een eigen bedrijf runt of als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) werkt, je wilt ervoor zorgen dat je auto goed verzekerd is en dat je optimaal gebruik kunt maken van eventuele belastingvoordelen. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke zaken die je als ondernemer moet weten met betrekking tot je auto!

Je kunt de BTW terugkrijgen

Een van de voordelen van het hebben van een auto voor je onderneming is dat je in aanmerking kunt komen voor teruggave van de betaalde BTW. Als je de auto zowel zakelijk als privé gebruikt, kun je een deel van de BTW die je hebt betaald terugvorderen. Het is wel belangrijk om een goed overzicht bij te houden van je gereden kilometers en de verhouding tussen zakelijk en privégebruik. Dit kan van invloed zijn op de hoogte van het bedrag dat je kunt terugvragen. Raadpleeg altijd een fiscaal adviseur om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de vereisten en om onaangename verrassingen te voorkomen!

Verzekeren kan veel gedoe vermijden

Het hebben van de juiste autoverzekering is essentieel voor ondernemers. Naast het feit dat het wettelijk verplicht is om minimaal een WA-verzekering te hebben, is het ook verstandig om te overwegen of aanvullende verzekeringen zoals een inzittendenverzekering of een rechtsbijstandverzekering nodig zijn. Dit kan veel gedoe en kosten besparen in geval van onvoorziene omstandigheden. Bovendien is het belangrijk om goed te letten op de dekking van de verzekering en of deze past bij jouw specifieke situatie als ondernemer. Een bedrijfsauto verzekering berekenen, is altijd ook een handig idee voor ondernemers. Zo weet je precies wat voor fiscale voordelen je eruit kunt halen.

Zzp’ers kunnen anders verzekeren

Als zzp’er is je auto vaak onlosmakelijk verbonden met je bedrijfsvoering. Als het gaat om verzekeringen, zijn er specifieke opties beschikbaar voor zelfstandigen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een zakelijke autoverzekering waarbij je auto zowel tijdens zakelijk als privégebruik gedekt is. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of bepaalde zaken zoals pechhulp of vervangend vervoer ook meeverzekerd kunnen worden. Het kan lonend zijn om verschillende verzekeraars te vergelijken en te kijken welke pakketten het beste aansluiten bij jouw wensen en behoeften als zzp’er. Ook zijn er vaak zzp’ers die werken met bestelbussen, daarom zijn er ook aparte verzekeringen voor een bestelbus verzekeren.

Let op onderhoudskosten

Naast de aanschaf- en verzekeringskosten is het als ondernemer ook belangrijk om de onderhoudskosten van je auto in de gaten te houden. Regelmatig onderhoud en eventuele reparaties zijn onvermijdelijk, maar door preventief te werk te gaan kun je onverwachte kosten zoveel mogelijk beperken. Dit kan variëren van het tijdig laten uitvoeren van een kleine onderhoudsbeurt tot het vervangen van slijtagedelen. Houd ook rekening met eventuele kosten voor winterbanden, zomerbanden en andere extra accessoires die van invloed kunnen zijn op de bedrijfsvoering.