Alles wat je moet weten over het berekenen van bijtelling

Alles wat je moet weten over het berekenen van bijtelling

Als je een auto van de zaak hebt, is de kans groot dat je te maken krijgt met bijtelling. Bijtelling is het bedrag dat je moet betalen voor het privégebruik van een zakelijke auto. Het is belangrijk om te weten hoe je bijtelling moet berekenen, omdat het invloed heeft op je belastingen. In dit artikel zullen we verschillende methoden bespreken om bijtelling te berekenen, evenals de belangrijke factoren die de bijtelling beïnvloeden.

Hoe bereken je bijtelling?

Er zijn verschillende manieren om de bijtelling voor jouw auto van de zaak te berekenen. Hieronder hebben we drie verschillende methoden opgesomd.

Methode 1: Gebruik een online bijtelling calculator

Een van de eenvoudigste manieren om de bijtelling voor jouw auto te berekenen, is door gebruik te maken van een online bijtelling calculator zoals die op Berekenen.nl. Deze calculator maakt het berekenen van de bijtelling een stuk eenvoudiger door je te vragen om je bruto jaarinkomen en de cataloguswaarde van de auto in te voeren. Vervolgens berekent de tool automatisch de bijtelling voor jouw auto.

Methode 2: Bereken de bijtelling zelf

Als je de bijtelling zelf wilt berekenen, kun je dat doen met de volgende formule:

Bijtelling = Cataloguswaarde x Bijtellingspercentage

Het bijtellingspercentage is afhankelijk van de categorie waarin jouw auto valt. Dit percentage varieert van 16% tot 22%, afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De cataloguswaarde is de waarde van de auto inclusief btw en bpm.

Stel dat jouw auto een cataloguswaarde heeft van €30.000 en in de categorie valt met een bijtellingspercentage van 22%. Dan is de bijtelling als volgt:

Bijtelling = €30.000 x 22% = €6.600 per jaar

Methode 3: Gebruik de rekenhulp van de Belastingdienst

Je kunt ook gebruik maken van de rekenhulp van de Belastingdienst om de bijtelling voor jouw auto te berekenen. Deze rekenhulp is te vinden op Belastingdienst.nl. Je moet hierbij wel inloggen met je DigiD.

Belangrijke factoren die bijtelling beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de hoogte van de bijtelling voor jouw auto van de zaak bepalen. Hieronder hebben we de belangrijkste factoren opgesomd.

Categorie waarin de auto valt

De bijtelling voor jouw auto is afhankelijk van de categorie waarin de auto valt. Deze categorie wordt bepaald op basis van de CO2-uitstoot van de auto. Hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe hoger de bijtelling.

Cataloguswaarde van de auto

De cataloguswaarde van de auto heeft ook invloed op de bijtelling. Hoe hoger de cataloguswaarde, hoe hoger de bijtelling.

Privé-gebruik van de auto

Als je de auto van de zaak ook privé gebruikt, heeft dat invloed op de bijtelling. Het aantal privékilometers dat je rijdt, bepaalt hoeveel bijtelling je moet betalen.

Veranderingen gedurende het jaar

Als er gedurende het jaar veranderingen plaatsvinden met betrekking tot de auto, kan dat invloed hebben op de bijtelling. Bijvoorbeeld als je een andere auto van de zaak krijgt, als je minder privékilometers gaat rijden of als de cataloguswaarde van de auto verandert.

Veelgestelde vragen over bijtelling

1. Wat is bijtelling?

Bijtelling is het bedrag dat je moet betalen voor het privégebruik van een zakelijke auto. Dit bedrag wordt bij je loon opgeteld en je betaalt hier belasting over.

2. Hoe hoog is de bijtelling?

De hoogte van de bijtelling hangt af van verschillende factoren, zoals de categorie waarin de auto valt en de cataloguswaarde van de auto. Het bijtellingspercentage varieert van 4% tot 22%.

3. Moet ik bijtelling betalen als ik minder dan 500 privékilometers per jaar rijd?

Nee, als je minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt, hoef je geen bijtelling te betalen. Je moet dit wel kunnen aantonen bij de Belastingdienst.

4. Kan ik de bijtelling vermijden?

Als je de auto van de zaak alleen zakelijk gebruikt en geen privékilometers rijdt, hoef je geen bijtelling te betalen. Dit moet je wel kunnen aantonen bij de Belastingdienst.

5. Kan ik de bijtelling aftrekken van de belasting?

Nee, de bijtelling is een bedrag dat bij je loon wordt opgeteld waarover je belasting moet betalen. Je kunt de bijtelling niet aftrekken van de belasting.

6. Zit er verschil in of ik een tweedehands auto koop of een nieuwe auto koop?

Ja, er zit verschil in of je een tweedehands auto koopt of een nieuwe auto. Bij een nieuwe auto wordt de bijtelling berekend op basis van de cataloguswaarde van de auto. Bij een tweedehands auto wordt de bijtelling berekend op basis van de waarde van de auto in het economisch verkeer. Dit kan gunstig uitpakken als de waarde van de tweedehands auto lager is dan de cataloguswaarde van een nieuwe auto. Let wel op dat de bijtelling voor tweedehands auto’s alleen geldt als de auto jonger is dan 15 jaar en als de auto niet eerder als auto van de zaak heeft gediend.

Conclusie

Het berekenen van bijtelling kan ingewikkeld zijn, maar het is belangrijk om te weten hoe het werkt. Met behulp van een online bijtelling calculator of de rekenhulp van de Belastingdienst kun je eenvoudig de bijtelling voor jouw auto berekenen. Houd er rekening mee dat de hoogte van de bijtelling ook afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van de auto. Bovendien is het belangrijk om te weten dat je geen bijtelling hoeft te betalen als je de auto alleen zakelijk gebruikt en geen privékilometers rijdt. Zorg er wel voor dat je dit kunt aantonen bij de Belastingdienst.

Als je meer wilt weten over bijtelling of als je hulp nodig hebt bij het berekenen van de bijtelling voor jouw auto, kun je terecht bij verschillende websites en online tools. De websites van Berekenen.nl, Bijtellingberekenen.com en Berekenhet.nl bieden allemaal handige informatie en rekenhulpen waarmee je eenvoudig de bijtelling voor jouw auto kunt berekenen.

Kortom, bijtelling is een belangrijk onderdeel van het hebben van een auto van de zaak en het is belangrijk om hier goed van op de hoogte te zijn. Door gebruik te maken van de juiste tools en informatiebronnen kun je ervoor zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan en dat je altijd op de hoogte bent van de hoogte van jouw bijtelling.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om meer te weten te komen over bijtelling en hoe je dit het beste kunt berekenen. Door gebruik te maken van de juiste informatiebronnen en tools kun je ervoor zorgen dat je altijd op de hoogte bent van jouw bijtelling en dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Let op: De informatie in dit artikel is gebaseerd op de informatie die beschikbaar was op 14 maart 2023. Houd er rekening mee dat de regels omtrent bijtelling kunnen veranderen in de toekomst.

Bron foto: Anwb.nl