Tweedehands auto zakelijk kopen slim of niet?

Tweedehands auto zakelijk kopen slim of niet?

Wil je als ondernemer in je eigen auto rijden, maar hoeft dat niet per se een gloednieuw model te zijn? Dan is het kopen van een occasion een slimme zet. Het bespaart geld en met de juiste aanpak kun je er fiscaal ook nog voordeel uit halen. Hieronder lees je waar je op moet letten als je een tweedehands auto zakelijk wilt aanschaffen. Dus mocht je bezig zijn om te kijken welke keuze voor jouw fiscaal het interessantst is, dan is het goed om dit even rustig door te lezen.

De juiste auto kiezen én goed verzekeren

Het aanbod aan occasions is enorm, dus denk vooraf goed na over wat je nodig hebt. Kijk naar het type werk dat je doet, hoeveel ruimte je nodig hebt en wat je budget is. Zeker als je vaak onderweg bent of spullen vervoert, is een bestelbus vaak het handigst. In dat geval is het belangrijk om meteen een passende bestelbus verzekering af te sluiten. Zo weet je zeker dat je gedekt bent bij schade, diefstal of andere risico’s onderweg.

Zakelijk aanschaffen en belastingvoordeel benutten

Koop je de auto op naam van je onderneming, dan valt deze onder het vermogen van je bedrijf. De kosten voor aanschaf, onderhoud, brandstof en afschrijving mag je dan aftrekken van je winst. Ook kun je bij een btw-auto de btw terugvragen via je btw-aangifte. Vergeet daarbij niet dat je ook een zakelijke autoverzekering nodig hebt. Deze biedt dekking die is afgestemd op intensief gebruik, bijvoorbeeld als je veel zakelijke kilometers maakt of de auto deelt met collega’s. Rijd je ook privé met de auto en meer dan 500 kilometer per jaar? Dan krijg je te maken met bijtelling. Die kun je alleen vermijden als je een sluitende rittenregistratie bijhoudt.

Youngtimer regeling

Wil je zakelijk rijden en tegelijk de bijtelling beperkt houden? Kijk dan eens naar de Youngtimer-regeling. Die geldt voor auto’s tussen de 15 en 25 jaar oud. Voor deze auto’s betaal je 35% bijtelling, maar niet over de oorspronkelijke cataloguswaarde, zoals bij nieuwe auto’s, maar over de huidige dagwaarde. Dat verschil kan flink schelen. Vooral als je kiest voor een luxe model dat in de loop der jaren veel in waarde is gedaald.

Privé kopen is ook een optie

Je kunt er ook voor kiezen om de auto privé aan te schaffen en zakelijk te gebruiken. In dat geval mag je € 0,21 per zakelijk gereden kilometer van je winst aftrekken. Dit is vooral interessant als je niet extreem veel rijdt of geen recht hebt op btw-aftrek. Nadeel is dat je geen kosten zoals aanschaf en onderhoud kunt aftrekken en ook geen btw kunt terugvragen.

Welke keuze maak jij?

Een tweedehands auto zakelijk kopen is vaak voordelig, maar alleen als je de regels goed kent. Denk aan de fiscale gevolgen, de juiste verzekering en wat je precies met de auto gaat doen. Zo maak je een keuze die past bij jouw bedrijf en je portemonnee.

Zeker weten dat je niet te veel betaalt voor je verzekering? Bereken dan nu de premie: