Nieuws

20.08.2017

Hoe kun je een 2e hands auto importeren?

Wie wel eens op een buitenlandse autosite kijkt, ziet al snel dat de prijzen voor een occasion in bijvoorbeeld Duitsland vaak beduidend lager zijn dan in Nederland. Dat roept de vraag op of het loont een auto naar Nederland te importeren.
 

Kosten
Wanneer je iets wilt importeren, dan zijn er hele duidelijk regels waar je aan moet voldoen en wat het eventueel kost. Dat geldt ook voor auto's. Een aantal kosten kun je zo benoemen.

  • De reis van de verkoper naar jouw huis.
  • De keuring bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Zonder een goedkeuring en een toegekend kenteken mag je met de auto niet in Nederland rijden.
  • De BPM (belasting personenauto’s en motorrijwielen). Je kunt op de website van de belastingdienst hierover informatie vinden. Het loont overigens om naar meer informatie te zoeken en bij een duurdere occasion zelfs om dit werk uit te besteden. Je moet namelijk BPM betalen over wat de forfaitaire waarde genoemd wordt. Dit heeft onder andere te maken met nieuwwaarde, de dagwaarde en de CO2 uitstoot per kilometer.
  • Neem vooraf contact op met de verzekering en vraag of hier nog voorwaarden zijn. Vragen kost niets, achteraf tegen problemen aanlopen is minder prettig. In principe geldt dat als de auto in Nederland is toegelaten en APK gekeurd, hij verzekerbaar is.

Invoeren
Er zijn twee manieren om een auto te importeren. Je doet het zelf of je laat het doen. Is er sprake van een dure of kostbare -oldtimer- auto dan is het beter het door een expert te laten doen. Doe je het zelf, neem dan contact op met de douane en vraag wat je moet doen, welke formulieren er nodig zijn en houdt rekening met invoerkosten. Is dit allemaal helder, dan staat invoer niets in de weg, want dan kun je berekenen hoeveel je bespaart als je een auto importeert. Er is wel nog een zaak die geregeld moet worden. Dat is de eventuele garantie, want is de auto eenmaal in Nederland, dan zal de buitenlandse verkoper niet zo happig zijn garantie te verlenen. Vraag of je eventuele garantie kunt afkopen bij uitvoer, bijvoorbeeld door een extra korting of extra accessoires.
 

De voordelen
Er zijn twee voordelen aan het importeren van een occasion. Een is dat je een auto van hetzelfde type en bouwjaar goedkoper kunt kopen. Twee dat je voor hetzelfde bedrag dat je in Nederland wilde uitgeven een jongere auto uit het buitenland kunt halen. Laat je daarbij niet tegenhouden omdat men zegt dat een auto importeren moeilijk is.

Zoek de auto uit die je graag wilt kopen, stel jouw maximaal budget, dus inclusief alle kosten, vast, neem een professioneel bedrijf in de arm en importeer jouw nieuwe auto.

Geeft u hier uw constatering of probleem door.
Bericht *
Auto’s vergelijken
Niets te vergelijken
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Herinneren