Hoe kies je de beste autoverzekering voor je tweedehands auto?

Hoe kies je de beste autoverzekering voor je tweedehands auto?

Het afsluiten van de beste autoverzekering is zeer belangrijk. In eerste instantie is dat het geval omdat je alleen op die manier kan rekenen op alle dekkingen waar je mogelijks nood aan kan hebben. Dat is echter niet alles. Bovendien is het namelijk eveneens zo dat je op deze manier vaak ook bent verzekerd van de meest goedkope autoverzekering die toch zal beschikken over alle gewenste dekkingen.

Grondig je potentiële autoverzekering vergelijken vooraleer deze af te sluiten is hoe dan ook altijd een zeer interessante keuze. Alleen op deze manier ben je namelijk verzekerd van die ene verzekering die echt het beste bij je past.

Onderscheid tussen particuliere en zakelijke autoverzekeringen

Ga je de verschillende autoverzekeringen vergelijken die op de markt zijn terug te vinden? Dan dien je er in eerste instantie rekening mee te houden dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen particuliere en zakelijke verzekeringen. Beschik je over een privéauto die je wenst te verzekeren? Dan kies je uiteraard voor een particuliere autoverzekering. Wil je graag een bestelauto of een ander zakelijk voertuig laten verzekeren? Dan moet je (uiteraard) kiezen voor een zakelijke verzekering. Ben je van plan om een auto aan te kopen die je louter en alleen gaat inzetten voor het woon- werkverkeer? In dat geval volstaat het om deze gewoon als privé voertuig te verzekeren.

Wat is de voor jou beste autoverzekering?

Ben je van plan om een nieuwe autoverzekering af te sluiten? Dan is het vanzelfsprekend dat je alleen maar genoegen zal willen nemen met de beste autoverzekering. Hoe je, je auto verzekeren het best aan kan pakken is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Zo spelen niet alleen de specificaties van je auto een belangrijke rol, dat geldt ook voor het aantal kilometers die je rijdt op jaarbasis evenals de dekkingen die je wenst. In ieder geval zetten we de verschillende soorten autoverzekeringen waar je een keuze tussen kan maken hieronder alvast graag even voor jou op een rijtje. Het maakt hierbij niet uit of jouw auto tweedehands of nieuw is, de leeftijd heeft wel effect op welke dekking het verstandigst is.

1.) De bij wet verplichte WA verzekering

Is het voor jou vooral van belang om één van de goedkoopste autoverzekeringen op de markt af te kunnen sluiten? Dan zal je graag willen kiezen voor een WA autoverzekering. Voor dit type autoverzekering geldt dat ze enkel en alleen de wettelijke aansprakelijkheid indekt. Het betreft hier dan met andere woorden de schade die je aanricht aan derden. Deze autoverzekering aanvragen zorgt ervoor dat je altijd kan rekenen op een zeer lage premie, maar daar staat wel tegenover dat je op geen enkele manier schade aan je eigen auto vergoed kan krijgen. Daarvoor is een andere dekking vereist.

2.) De WA+ beperkt casco autoverzekering

De tweede optie waarover je beschikt bij het afsluiten van een autoverzekering is de zogenaamde WA+ beperkt casco verzekering. In de basis betreft het hier uiteraard de gewone WA dekking, maar dan wel aangevuld met een aantal aanvullende dekkingen. Denk hierbij meer concreet aan:

 • Brandschade;
 • Schade als gevolg van diefstal of inbraak;
 • Schade als gevolg van joyriding;
 • Een botsing met loslopend wild;
 • Stormschade of schade door hagel of een overstroming;
 • Ruitbreuk;

Ondanks het feit dat de WA+ beperkt casco verzekering over een vrij uitgebreide dekking beschikt is het zo dat ze toch nog niet over de hele lijn de beste bescherming weet te bieden. Wil je honderd procent verzekerd zijn van de meest optimale dekkingen? In dat geval zal je wellicht willen kiezen voor de WA+ volledige cascoverzekering. Is je tweedehands auto een jaar of 5 oud? Dan is dit een goede optie om naar te kijken.

3.) De WA+ volledige casco autoverzekering

Wil je echt alleen maar genoegen nemen met de beste dekking voor jouw auto? In dat geval is het doorgaans de beste keuze om een volledig casco autoverzekering af te sluiten. Dit wordt door heel wat mensen als de beste autoverzekering bestempeld omdat ze over een gigantisch uitgebreid aantal dekkingen beschikt. Elke gewenste dekking is dan ook eigenlijk wel voor handen. Deze dekking is interessant voor autos jonger dan 5 jaar.

Voor de WA+ volledige casco autoverzekering geldt dan ook dat ze in eerste instantie bestaat uit alle dekkingen uit de gewone WA-verzekering evenals uit de beperkt casco variant. Aanvullend is het echter zo dat ook de schade waarvoor je zelf verantwoordelijk bent wordt ingedekt door deze verzekering. Dit uiteraard wel op voorwaarde dat je ze niet opzettelijk hebt veroorzaakt. Dat spreekt echter voor zich.

Hoe dan ook, wil je graag kunnen rekenen op de meest uitgebreide dekking voor jouw auto? Dan zal de keuze voor all risk autoverzekering ongetwijfeld al snel zijn gemaakt!

Welke aanvullende autoverzekeringen bestaan er?

Buiten de standaard autoverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden kan je eveneens kiezen voor het aanvullend verzekeren van je voertuig. Het afsluiten van één of meerdere van deze aanvullende verzekeringen leidt uiteraard tot een hoger gelegen verzekeringspremie, maar daar tegenover staat wel dat je kan rekenen op een aanzienlijk betere bescherming. De aanvullende autoverzekeringen waar je indien je dat wenst voor zou kunnen kiezen zijn:

 1. De rechtsbijstandsverzekering;
 2. De bestuurdersverzekering of een verzekering voor inzittenden;

Let op, veel mensen gaan er in de praktijk vaak vanuit dat deze dekkingen standaard zijn inbegrepen bij een allrisk autoverzekering. Dat is niet juist. Ook indien je kiest voor de meest uitgebreide autoverzekering dien je deze dekkingen dan ook vaak nog aanvullend af te sluiten.

De rechtsbijstandsverzekering

De rechtsbijstandsverzekering is een aanvullende dekking die kan worden toegevoegd aan tal van verschillende verzekeringen. Zo kan je ze bijvoorbeeld toevoegen aan de brandverzekering voor je woning, maar ook aan je autoverzekering.

Het afsluiten van deze dekking zorgt ervoor dat je altijd kan rekenen op juridische bijstand wanneer er sprake is van een geschil dat zich voordoet naar aanleiding van bijvoorbeeld een ongeval in het verkeer. Doordat op deze manier het merendeel van de juridische kosten worden ingedekt kan je heel wat vervelende financiële verrassingen voorkomen.

De bestuurdersverzekering

Voor heel wat mensen geldt dat ze van mening zijn dat de beste autoverzekering niet alleen de materiële schade, maar ook de mogelijke lichamelijke schade indekt. Omwille van deze reden wordt er ook vaak voor gekozen om een zogenaamde bestuurdersverzekering af te sluiten.

Deze verzekering zorgt ervoor dat mogelijke schade aan de bestuurder wordt ingedekt. Je kan er eveneens voor kiezen om een schadeverzekering inzittenden af te sluiten. Op deze manier kan lichamelijke schade worden ingedekt die ontstaat aan alle inzittenden van het voertuig op het moment dat er een ongeval plaatsvindt.

Wanneer volstaat je huidige autoverzekering niet meer?

Autoverzekeringen vergelijken zorgt ervoor dat je vrij efficiënt kan achterhalen welk type verzekering voor jou op dat specifieke ogenblik de meest interessante is. De verzekering die op dat ogenblik als beste uit de vergelijking komt hoeft echter niet per definitie voor altijd de beste te blijven.

Zo kan je in eerste instantie bijvoorbeeld nood hebben aan een allrisk dekking terwijl je vele jaren later mogelijks gewoon zal willen opteren voor de goedkoopste WA autoverzekering. Dit bijvoorbeeld omdat de waarde van je auto inmiddels danig is afgenomen of omdat je rijgedrag is veranderd. Welke autoverzekering past het best bij jou op welk moment? Dat is de voornaamste vraag die je, je altijd moet stellen op het ogenblik dat je kiest voor een autoverzekering vergelijken.

Hoe een goedkope autoverzekering afsluiten?

Het spreekt voor zich dat elke (potentiële) verzekeringnemer graag de goedkoopste autoverzekering wil kunnen afsluiten. Dit gezegd hebbende is het zo dat de goedkoopste autoverzekering niet per definitie gelijk staat aan een echt goede autoverzekering, in tegendeel. Staar je dus met andere woorden niet alleen maar blind op de premie van je autoverzekering, maar hou zeker ook rekening met de dekkingen.

Wil je graag zowel de beste als de goedkoopste autoverzekering kunnen afsluiten? Hou dan beslist rekening met de tips die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet. Er zijn immers tal van verschillende factoren die de hoogte van je verzekeringspremie beïnvloeden.

 1. Vergelijk autoverzekeringen vooraleer een bepaald exemplaar af te sluiten;
 2. Controleer grondig de exacte autoverzekering dekking waar je nood aan hebt;
 3. Bedenk bij jezelf of een aanvullende verzekering voor jou al dan niet interessant is;
 4. Tracht schadevrije jaren op te bouwen om op die manier een korting te kunnen krijgen;
 5. Het aantal kilometers die je op jaarbasis rijdt heeft vaak een invloed op de hoogte van je premie;
 6. Het aankopen van een duurzame auto levert je vaak een korting op, op je verzekeringspremie;
 7. Zorg ervoor dat je, je niet dubbel verzekerd;

Hou er naast bovenstaande uiteraard ook rekening mee dat de waarde van je auto eveneens een niet onaanzienlijke impact kan hebben op de verzekeringspremie die je moet betalen. Hoe hoger de waarde van je auto is gelegen, des te duurder de premie van de voor jou beste autoverzekering uit zal vallen.

Het belang van schadevrije jaren opbouwen

Heb je de beste autoverzekering gevonden die in principe ook over de laagste premie zou moeten beschikken? Dan nog is het mogelijk dat je een flink stuk meer moet betalen dan je buurman die exact dezelfde autoverzekering afsluit. Hoe kan dat? Verschillende elementen kunnen hiervan aan de basis liggen. Misschien zorgen de specificaties van jouw voertuig bijvoorbeeld wel voor de hogere premie, maar het is ook mogelijk dat je over minder opgebouwde, schadevrije jaren beschikt.

Over hoe meer schadevrije jaren je beschikt, des te groter de (positieve) impact daarvan is op jouw verzekeringspremie. Een groter aantal schadevrije jaren zorgt er immers voor dat de verzekeraar meer vertrouwen heeft in jouw rijgedrag. Dit resulteert altijd in een danig voordeliger uitvallende premie.

Kleine schadegevallen? Die betaal je vaak beter zelf!

De premie autoverzekering die je moet betalen wordt beïnvloed door menig aantal verschillende factoren. Natuurlijk zijn er de verschillende dekkingen, maar daarnaast spelen ook je opgebouwde schadevrije jaren een belangrijke rol. Je verzekeraar vergoedt in principe, afhankelijk van de exacte autoverzekering waarover je beschikt, zowel grote als kleine schadegevallen. Dit gezegd hebbende kan het zeer interessant zijn om in bepaalde gevallen de schade zelf te betalen.

Betaal kleine schades bij voorkeur dan ook zo vaak mogelijk zelf. Kleine schades zelf betalen zorgt er immers voor dat je bonus malus niet wordt aangetast waardoor je aanspraak kan blijven maken op een gevoelig lagere premie voor je beste autoverzekering. De premie verhoogt immers telkens wanneer er sprake is van een ongeval met aan jou verwijtbare schade. Hier moet je dus zeker rekening mee houden.

Je kan ook kiezen voor een no claimbeschermer

Op het moment dat je kiest voor autoverzekeringen vergelijken kan het ook de moeite waard zijn om te overwegen een autoverzekering met no claimbeschermer af te sluiten. Claim je bij een dergelijke verzekering wel (kleine) schadegevallen? Dan zal de premie niet telkens stijgen wanneer er schade wordt geclaimd. Let wel, de schadevrije jaren zullen hierdoor wel nog steeds worden beïnvloed.

Je autoverzekering opzeggen, kan dat wel?

Het vinden van de beste autoverzekering die over de hele lijn aan jouw noden tegemoet weet te komen is een haast continue proces. Omwille van deze reden is je autoverzekering vergelijken iets wat eigenlijk ten minste één keer per jaar wordt aangeraden. De verzekeraar die je in het voorgaande jaar het beste aanbod kon doen kan in het nieuwe jaar immers mogelijks heel wat duurder uitvallen.

Let goed op de einddatum van je autoverzekeringcontract!

Je bestaande autoverzekering opzeggen hoeft in principe geen enkel probleem te zijn. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je hiervoor goed moet kijken naar de einddatum waar je lopend verzekeringscontract over beschikt. Eenmaal die vervaldatum is bereikt kan je in principe gewoon maandelijks opzeggen. Voor heel wat (auto)verzekeraars geldt bovendien dat ze beschikken over een handige overstapservice. Zo hoef je zelf in principe zo goed als niets te regelen.

Hoe vind je de beste autoverzekeraar?

Ben je op zoek naar een andere verzekeraar waar je een autoverzekering bij wenst af te sluiten? Dan zal je naar alle waarschijnlijkheid alleen maar genoegen willen nemen met één van de beste autoverzekeraars op de markt. De vraag is echter, hoe kan je nu een nieuwe verzekeraar vinden die je met zekerheid het meest interessante aanbod kan doen? Dat doe je door rekening te houden met:

 • De kwaliteit van de autoverzekering en haar dekkingen die wordt aangeboden;
 • De premie die door de potentiële verzekeraar wordt aangerekend;
 • De ervaringen van bestaande klanten van de autoverzekeraar in kwestie;
 • Of de verzekeraar je over het algemeen de beste deals weet aan te bieden of niet;

Voor veel mensen geldt dat ze vooral op zoek zijn naar een goedkopere autoverzekering om af te sluiten. Dit zou zomaar voor jou eens de beste autoverzekering kunnen zijn op de markt, maar toch moet je ook altijd rekening houden met de kwaliteit van de dekkingen die worden verstrekt. Dit is immers wellicht de voornaamste reden waarom je oude autoverzekering niet langer voldoet.